مصاحبه استخدامی یا غول مرحله اول؟ نکاتی ریز و درشت برای شرکت در مصاحبه کاری

مصاحبه استخدامی: بایدها و نبایدها

مصاحبه استخدامی یکی از نخستین گام‌های عملی ما برای ورود به بازار کار حرفه‌ای و آغاز فرایند ایجاد مسیر شغلی مان است. نمی‌خواهم موقعیت را خیلی سخت و حساس جلوه بدهم که استرس طبیعی‌تان را بیشتر از‌ آن‌چه که هست کنم. اما راستش را بخواهید، کم نیستند افراد مستعدی که به دلیل حضور ضعیف در جلسه مصاحبه از راه یافتن به شرکت مطلوب‌شان باز می‌مانند.

اگر رزومه کاری خود را به دقت تهیه کرده باشید و توانسته باشد نظر مساعد تیم جذب و استخدام را تامین کند، وارد مرحله‌ی اصلی بررسی صلاحیت‌تان خواهید شد. پس خیلی نگران نباشید، چرا که در صورت دعوت به جلسه مصاحبه نیمی از مسیر را طی کرده‌اید. اما نیمه‌ی دوم هم خالی از اهمیت نیست.

جلسه مصاحبه استخدامی بسته به این‌که در چه سازمانی، برای چه پوزیشنی و در چه صنعتی باشد، می‌تواند تفاوت‌های فراوانی داشته باشد. مثلا ممکن است بخواهید برای شغل مدیر منابع انسانی مصاحبه کنید. قاعدتا سطح انتظار از شما برای شرکت در این جلسه با مصاحبه به عنوان کپی رایتر متفاوت است.

آن‌چه در ادامه می‌آید، نکاتی کلی و عمومی‌ست که بهتر است در جلسات مصاحبه‌ استخدامی حواس‌تان به آن‌ها باشد و در نظر بگیرید. اگر نکته و یا نکات دیگری نیز به ذهن‌تان می‌رسد، در بخش نظرات برای‌مان بنویسید.

علاوه بر نکاتی که در ادامه این مقاله می‌آید، پیشنهاد می‌کنیم که نگاهی به سوالات مصاحبه استخدامی نیز بیاندازید.


به موقع در جلسه حاضر شوید

تاخیر در جلسه مصاحبه استخدامی بدترین آغاز ممکن است و هیچ عذر و بهانه‌ای هم برای آن قابل درک نیست. یک مصاحبه‌گر حرفه‌ای نه تنها از گفتگوی خود با شما نتیجه‌هایی را به دست می‌آورد، بلکه از رفتارهای پیرامونی شما هم نکاتی را در نظر می‌گیرد. یکی از اتفاق‌های عجیب، اما متداول در جلسات مصاحبه کاری تاخیر کارجوست.

طوری برنامه‌ریزی کنید که حداقل ۱۵ دقیقه زودتر در محل مصاحبه حضور داشته باشید. اگر هم مصاحبه‌تان به صورت آنلاین برگزار می‌شود، ۱۵ دقیقه قبل از زمان، از عملکرد صحیح سسیتم، اینترنت، میکروفن و دوربین‌تان اطمینان کسب کنید.


ظاهر خود را مرتب کنید

ممکن است بسیاری با این نظر مخالف باشند و دوره‌ی این حرف‌ها را سرآمده بدانند. اما حقیقت آن است که آراستگی ظاهری برای بسیاری از مصاحبه کنندگان اهمیت بالایی دارد و به شکلی ارادی یا غیرارادی در تصمیم‌شان اثر می‌گذارد. بهتر آن است که در جلسه مصاحبه استخدامی با لباسی رسمی یا نیمه رسمی حاضر شوید.


صادق باشید

نه تنها از نظر اخلاقی، که از منظر عملی هم صداقت در مصاحبه استخدامی بسیار حائز اهمیت است. هر ادعایی که در جلسات مصاحبه می‌کنید، در جایی از ذهن پرسشگر باقی می‌ماند و ممکن است زودتر از زمانی‌که به ذهن‌تان خطور کند، حقیقت برای طرف مقابل فاش شود. درباره‌ی توانایی‌ها، مهارت‌ها و تجربه‌های پیشین خود صادق باشید و چیزی بیش و یا کمتر از حقیقت نگویید. اگر از شما سوال شد که کار با ابزاری خاص را بلدید و یا نه، لازم نیست پاسخی غیرواقعی بدهید. خیلی وقت‌ها، پاسخ «نه» دادن به مراتب بهتر از تحریف واقعیت است.


از محل کار قبلی خود بدگویی نکنید

همه‌ی ما تجربه‌های خوش و ناخوش فراوانی در محل‌های کارمان داشته و داریم. ممکن است تجربه‌های نامطلوبی را پشت سر گذاشته باشیم و در موقعیت‌های بدی گرفتار شده باشیم. اما بازگو کردن آن‌ها نزد یک کسب‌وکار دیگر چندان خوشایند نیست. یکی از مواردی که هر پرسشگر در جلسه مصاحبه استخدامی در نظر می‌گیرد این است که میزان وفاداری و قابل اعتماد بودن شما را بسنجد. اگر از محل کار پیشین خود بدگویی کنید، این شائبه برای مصاحبه کننده پیش می‌آید که در سال‌های آتی، در صورت استخدام شما، درباره‌ی سازمان او چه خواهید گفت؟!


زمان را مدیریت کنید

مدت زمان استاندارد برای یک جلسه‌ی مصاحبه استخدامی نباید بیشتر از ۱.۵ ساعت باشد. این بازه معمولا بین ۴۵ تا ۶۰ دقیقه است. به همین خاطر، لازم است که پاسخ دادن به سوالات دقیق باشید و زمان زیادی را صرف پاسخ به هر سوال نکنید. اضافه‌گویی را کنار بگذارید، فقط به سوال پاسخ بدهید و منتظر سوالات بعدی باشید.


آرامش و اعتماد به نفس خود را در طول مصاحبه حفظ کنید

یکی از تکنیک‌های مرسوم در مصاحبه استخدامی آن است که پرسش‌گر تلاش می‌کند شیوه‌ی برخورد شما را در موقعیت‌های روانی مختلف بسنجد. مثلا، ممکن است سوال دشواری را مطرح کند و یا بخواهد با طرح چند سوال گیج‌کننده حواس شما را مختل سازد. مراقب باشید که اعتماد به نفس‌تان را از دست ندهید و با دقت و آرامش، سوالات را پاسخ دهید.


پیشنهاد شنیدن: گفتگو با حمیدرضا احمدی مدیرعامل ایوند


لازم نیست عالی باشید!

هیچ آدمی همه‌ی خصیصه‌های مد نظر شرکت‌ها را ندارد. کار مصاحبه‌گر در جلسات مصاحبه استخدامی آن است که بهترین گزینه‌ی ممکن را از بین داوطلبین پیدا کند. پس، اگر در حین مصاحبه متوجه شدید که یکی از ویژگی‌های مد نظر سازمان را ندارید، دست‌وپای خود را گم نکنید و با آرامش به باقی سوالات پاسخ دهید. مطمئن باشید که تنها به خاطر ضعف در یکی از شاخه‌ها، در صورتی‌که در باقی موارد مطلوبیت کافی را داشته باشید، دست از شما بر نخواهند داشت!


همیشه گزینه‌های دیگری هم در کار است!

شرکت‌ها برای هر موقعیت کاری بین ۳ تا ۱۰ مصاحبه برگزار می‌کنند. این بدان معناست که درصد بالایی از کارجویانی که در مصاحبه شرکت می‌کنند نمی‌توانند آن شغل را به چند آورند. پس نگران نباشید و جلسات مصاحبه‌ی مختلفی را برای خود ترتیب بدهید. با پاسخ منفی شنیدن جا نزنید و مسیر را ادامه دهید.


تجربیات مصاحبه استخدامی

هرکدام از ما تجربه‌های متفاوتی از شرکت در جلسه مصاحبه استخدامی داشتیم و بسته به این‌که در چه موقعیت شغلی و با کدام شرکت مصاحبه کردیم، آموخته‌های مختلفی داریم. فارغ از این موارد اما، آن‌چه مهم و تا حدود زیادی می‌توان در همه‌ی مصاحبه‌ها نمودهای‌اش را پیدا کرد آن است که «صادق بودن» احتمالا یکی از مهمترین پارامترهایی است که در جلسه مصاحبه به کارمان می‌آید.

چه در شرکت مورد نظر استخدام بشنویم و یا نه، یادمان نرود که هر جمله و ادعایی که مطرح می‌کنیم در گذر زمان می‌تواند برملا شود. خیال نکنید که می‌توانید از حقیقت فرار کنید!

در نهایت، چند توصیه در خصوص تجریات مصاحبه استخدامی هایی که در پیش دارید برای‌تان داریم که می‌تواند کمک‌رسان باشد:

  • احتمالا تجربه‌های اول مصاحبه‌تان چندان جذاب نباشد. نگران نباشید! همه‌ی آدم‌ها مصاحبه‌های نخست‌شان را خراب می‌کنند!
  • بد نیست اگر در ابتدای مسیر شغلی خود قرار دارید، در دفترچه‌ای تجربه‌های مصاحبه‌های خود را مستند کنید و پیش از هر مصاحبه‌ی تازه آن‌ها را مرور کنید.

سوالات متدوال مصاحبه استخدامی

برای مصاحبه استخدامی چه بخوانیم

برای شرکت در مصاحبه استخدامی نیاز به مطالعه‌ی خاصی نیست. تنها مطمئن شوید که شرکتی که برای مصاحبه به آن مراجعه می‌کنید را به خوبی می‌شناسید.

در مصاحبه استخدامی چه بگوییم

بسته به این‌که از شما چه سوالاتی می‌شود، پاسخ‌های‌تان نیز تغییر خواهد کرد. سعی کنید با حوصله و دقت، به سوالات گوش دهید و در صادقانه‌ترین شکل ممکن به آن‌ها پاسخ دهید. اگر پاسخ به سوالی را نمی‌دانستید، با خیال آسوده بگویید «نمی‌دانم»

توصیف بیوگرافی در مصاحبه استخدامی الزامی است؟

ممکن است مصاحبه گر از شما بخواهد که خود را معرفی کنید. در این‌صورت بد نیست که خود را معرفی کرده و بعد به تجربه‌های کاری و تحصیلی‌تان بپردازید. طبعا توضیحاتی که ارائه می‌کنید باید بیشتر و مکمل فایل رزومه‌تان باشد.

در مصاحبه استخدامی چه بپرسیم؟

به طور کلی محدودیتی در سوالاتی که به ذهن‌تان می‌رسد وجود ندارد و بهتر است در همان جلسه، هر سوال و یا نکته‌ای که دارید مطرح کنید. اگر مصاحبه با بخش منابع انسانی است، سوالات مربوط به حقوق و ساعت کاری و… را حتما مطرح کنید.

در مصاحبه استخدامی چه می پرسند؟

هیچ استاندارد واضحی برای سوالات مصاحبه گر در آزمون استخدامی وجود ندارد. بسته به موقعیت شغلی مد نظر شما سوالات می‌تواند سطحی و یا تخصصی باشد. بهتر است خود را برای طیف وسیعی از سوالات عمومی تا تخصصی آماده کنید.

در مصاحبه استخدامی چه لباسی بپوشیم

بهتر آن است که لباس رسمی یا نیمه رسمی بپوشید. هرچند در شرکت‌های پیشرو کمتر به این موارد توجه می‌شود، اما بهتر از در برخورد اول کمی محافظه‌کار باشید!

آیا سوالات روانشناسی در مصاحبه استخدامی پرسیده می‌شود؟

بسته به شیوه‌ی مصاحبه گر ممکن است یک یا چند سوال روانشناسی نیز طرح شود. در برخورد با سوالاتی از این گروه، توأمان صادق و شفاف باشید: مواردی که نمی‌خواهید پاسخ دهید را با اعتماد به نفس اعلام کنید.
۵/۵ - (۲ امتیاز)
6 بازخورد
  1. مصاحبه برای آدمهایی که تازه میخوان کارشون رو شروع کنن خیلی ترسناکه. ولی بعد از چندبار نه شنیدن و شرکت های مختلف رو دیدن آدم ترسش کاملا میریزه و براش به یه جور تفریح تبدیل میشه :))))
    خلاصه که اگر تازه کار هستید خیلی به خودتون سخت نگیرید

  2. به نظرم آدم اگه به کاری که میکنه اعتماد داشته باشه و مطمئن باشه که تخصص لازم رو داره مصاحبه کردن دیگه اصلا براش سخت نیست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته‌های مرتبط
Total
0
Share