رزومه نوشتن به زبان آدمیزاد! یک راهنمای پُر و پیمان برای نوشتن رزومه کاری

شاید فکر کنید که نوشتن رزومه کاری آن‌قدرها هم نباید چیز مهمی باشد که بخواهید یک مطلب طول و طویل را بابتش بخوانید. اگر این‌چنین فکر می‌کنید، بیشتر از بقیه به خواندن ادامه‌ی این مقاله نیاز دارید! نیم ساعت وقت صرف خواندن این برگه کنید و شانس استخدام خود را به شکل معناداری افزایش دهید.
نوشتن رزومه کاری به زبان آدمیزاد

رزومه کاری به نظر ساده‌ترین بخش کار در مسیر استخدام و رسیدن به شغل ایده‌آل است. اما باور کنید که همین بخش ساده، می‌تواند مهم‌ترین بخش از مسیر شغلی تان باشد و و حتی جریان حرفه‌ای‌تان را دست‌خوش تغییر کند. یک رزومه خوب شانس انتخاب و مصاحبه شماره رو چندبرابر می‌کند، در حالی‌که یک رزومه بد و ناقص شما را در همان گام اول از فرایند مصاحبه از دور خارج می‌کند!

احتمالا مواجه شدن با یک مقاله‌ی طول و طویل چندهزار کلمه‌ای در حوزه رزومه و رزومه نویسی برای‌تان عجیب است و پیش خود فکر می‌کنید که یک صفحه‌ی A4 که این‌همه ماجرا ندارد! اما لطفا و خواهشا، قدری تأمل کنید. خواندن این صفحه، کمک می‌کند که در نهایت یک رزومه حرفه‌ای داشته باشید.

فرقی نمی‌کنید که نوکارجو باشید و یا مدیری با چندسال سابقه‌ی حرفه‌ای، در هر صورت به یک رزومه‌ی درجه یک برای استخدام در شرکت رویایی‌تان نیاز خواهید داشت.

از فهرست زیر، زیربخش‌هایی که فکر می‌کنید مهم‌تر هستند را کمی مرور کنید و بعد تصمیم بگیرید که خواندنش می‌تواند برای‌تان اثربخش باشد و یا نه.

اگر کارجوی تازه‌کاری هستید و می‌خواهید مسیر شغلی تان را ایجاد کنید، خواندن این مطلب طولانی از نان شب هم برای‌تان واجب‌تر است!



چرا رزومه بخش مهمی از فرایند کاری شماست؟

رزومه کاری تان را طوری بنویسید که کارفرما بتواند تصویر درستی از توانایی‌های‌تان به دست آود.
رزومه شما اولین برخوردتان با کارفرما را ایجاد می‌کند

اولین برخورد شما با شرکتی که می‌خواهید در آن کار کنید، رزومه‌ایست که برای‌شان می‌فرستید. تیم منابع انسانی شرکت مقصد، اولین مواجهه‌اش را شما را با یک صفحه‌ی اطلاعات تجربه می‌کند و ناگزیر است که بنا به همان اطلاعات محدود شما را قضاوت کند. قضاوتی که احتمالا چندان زمان زیادی نخواهد گرفت.

مسئولان منابع انسانی معمولا برای هر موقعیت شغلی، رزومه‌های متعددی دریافت می‌کند و طبعا، زمان محدودی را برای بررسی اولیه‌ی هر رزومه صرف می‌کند.

در مرحله‌ی غربالگرری رزومه‌های دریافتی، معمولا، با یک بررسی کلی و گاهی سطحی، مسئول استخدام باید تصمیم بگیرد که می‌خواهد با شما مصاحبه داشته باشد ویا نه؟ این تصمیم‌گیری از بررسی همان یک برگه حاصل می‌شود.

طبعا ممکن است که شما بسیار بیشتر از رزومه‌تان باشید. هرچند خلاصه‌ کردن مهارت‌ها و توانایی‌ها در یکی-دو برگه کار ممکنی نیست، اما لازم است! نگران نباشید!


نظر حمید محمودزاده درباره اهمیت رزومه کاری حرفه ای
توییتی از آقای حمید محمودزاده مدیرعامل استارتاپ دیدار سی آر ام

اگر این مقاله را بخوانید، احتمالا با چند راهکار اساسی برای خلاصه کردن رزومه و تبدیل آن به نسخه‌ای استاندارد و کارآمد آشنا می‌شوید.

در اپیزود نخست کارگاه و در گفت‌وگو با پرگل پارساپور به عنوان مدیر منابع انسانی درباره‌ی اهمیت رزومه حرفه ای و اثرش در جلب توجه تیم‌های منابع انسانی گفت‌وگو کردیم که پیشنهاد می‌کنم آن‌را بشنوید.


رزومه چیست؟

معمولا برای آغا مسیر شغلی، استرس و تشویش زیادی داریم و از دوست و آشنا می‌خواهیم که به ما کمک کرده و ما را به شرکت‌هایی که می‌شناسند معرفی کنند.

احتمالا اگر با همراهی دوست و آشنایی مواجه شویم، اولین سوال و یا درخواستی که از ما دارند، چیزی جز این نیست: رزومه‌ داری؟ رزومه‌ات را برایم بفرست!

اگر این تجربه را دارید، احتمالا در ذهن خود گفته‌اید: من که تجربه کار ندارم! رزومه‌ام کجا بود!

امیدوارم با خواندن این جمله که «شما تنها نیست» احساس بهتری پیدا کنید! تعداد بسیار زیادی از کارجوها و کاراولی‌ها، با این سوال مواجه‌اند و رزومه را مترادف با تشریح سابقه کاری خود می‌داند. باوری که اشتباه است.

رزومه کاری، توصیفی از ویژه‌های فردی و حرفه‌ای، همراه با تجربه‌های کاری و تحصیلی شماست. رزومه بناست تا تصویری نزدیک به واقعیت‌تان به مصاحبه کننده و کارفرما ارائه دهد. به عبارت دیگر، کارفرما باید بتواند پس از بررسی رزومه شما به این سوال پاسخ دهد: این فرد برای شغل مد نظر مناسب است؟

یک بار دیگر توصیف بالا از رزومه را بخوانید. «تجربه شغلی» تنها یکی از بخش‌های رزومه است و هیچ ایرادی هم ندارد که این بخش (فقط همین بخش!) خالی باشد.


یک رزومه خوب چه ویژگی‌هایی دارد؟

اگر بنا باشد خیلی راست و پوست‌کنده ویژگی‌های یک رزومه خوب را توصیف کنیم، می‌توان این خصیصه‌ها را در سه دسته خلاصه کرد.

شما را به خوبی معرفی می‌کند

هدف و کارکرد اصلی رزومه‌ی آن است که شما را به مصاحبه کننده بشناساند. به عبارت بهتر، رزومه کاری شما وقتی در دست مسئول استخدام شرکت مد نظرتان می‌رسد، باید بتواند با مطالعه‌ی آن به توانایی‌ها، مهارت‌ها، تخصص‌ها و هرآن چیزی که می‌تواند تصویری واقعی از شما فراهم کند، دست یابد.

موجز و سرراست است

اگر با توضیح قبلی به این نتیجه رسیدید که یک رزومه حرفه ای از تعداد صفحات بالایی برخوردار است و همه‌ی مسیر شغلی و تحصیلی‌ را به تفصیل شرح می‌دهد، اشتباه کرده‌اید! پیچیدگی رزومه حرفه‌ای دقیقا در همین‌جاست: به همان میزان که در نوشتن رزومه باید حواس‌تان به کامل بودن آن باشد، باید مراقب باشید که حجم‌اش آن‌قدری نباشد که مسئول استخدام از خیر خواندنش بگذرد!

رزومه شما در کنار ده‌ها و شاید صدها رزومه‌ی دیگر مورد ارزیابی قرار می‌گیرد و در مرحله‌ی نخست، تنها چند دقیقه زمان صرف بررسی آن خواهد شد. پس نباید انتظار داشته باشید که استخدام کننده رزومه چندده صفحه‌ای شما رو با دقت مطالعه کند.


شفاف و جذاب است

اگر ویژگی اول به کامل بودن رزومه و ویژگی دوم به موجز بودن آن اشاره داشت، ویژگی سوم یک رزومه حرفه ای آن است که در میان باقی رزومه ها به چشم بیاید و خود را نشان دهد!

یک رزومه‌ی کاری حرفه‌ای علاوه بر آن‌چه در دو بند قبلی بیان شد، چند خاصیت دیگر نیز باید داشته باشد. باز هم فراموش نکنیم: مخاطب ما در رزومه نویسی در مرحله‌ی اول کارشناسان منابع انسانی هستند و باید تدوین رزومه و نگارش رزومه خود را به گونه‌ای انجام دهیم که در کسری از زمان بتوانیم توجه‌شان را به خود گذشت کنیم.

برای این‌که رزومه ای جذاب و شفاف داشته باشیم، باید پارامترهای زیر را نیز در نظر بگیریم:

  • برای شغلی که بنای مصاحبه در آن را دارید متناسب باشد
  • اطلاعاتی دقیق و واقعی داشته باشد
  • بتواند به روشنی تخصص شما را به مصاحبه کننده نشان دهد

در بخش‌های بعدی مراحل رزومه‌نویسی را به ترتیب توضیح خواهیم داد. فعلا اما، بیایید نگاهی به نبایدهای نوشتن رزومه بی‌اندازیم!


نبایدهای رزومه نویسی

با یک جستجوی ساده در اینترنت می‌تونید انواع و اقسام نمونه رزومه را بیابید و فقط با جایگزینی مشخصات خود، رزومه‌تان را بسازید. در بخش‌های پیشین درباره‌ی رزومه‌ها چیزهای مفصلی گفتیم. در ادامه چند نکته‌ی جداگانه و پراکنده که می‌تواند برای‌تان سودمند باشد را جمع‌آوری کردیم.


از رزومه ساز آنلاین استفاده نکنید

شاید این جمله کمی عجیب باشد و هیچ بعید نیست که برخی با آن اعلام مخالفت کنند. اما پیشنهاد می‌کنیم که برای طراحی رزومه‌ی خود از سرویس‌های طراحی رزومه و فرم های رزومه ساز استفاده نکنید و این کارِ مهم را که بناست هر چندسال یکبار انجام دهید، به شکل سنتی پیش بگیرید.


در رزومه کاری خود دروغ نگویید!

ببخشید که صریح و به تکلف از واژه «دروغ» استفاده کردم! اما متاسفانه این مساله آن‌قدر شایع است که لازم بود صریح و بی‌پروا بر آن تاکید کنم.

حجم کل محتوای رزومه شما احتمالا نباید بیشتر از ۵۰۰ کلمه باشد. مطمئن شوید که در هیچ بخشی از آن ادعای اشتباه و غیرواقعی نداشتید. نکاتی که ممکن است از نظر شما بی‌اهمیت، کوچک و ساده به نظر برسد، از نظر کارفرما مهم است و حتی بر آن دقت بیشتر می‌کند. اگر در یک موقعیت شغلی ۱۱ ماه کار کرده‌اید، در رزومه‌ی خود دقیقا همان مدت را بنویسید. اگر در شرکتی پوزیشن شغلی کارشناس بازاریابی داشتید، از عبارت مدیر بازاریابی استفاده نکنید.

همچنین، مطمئن شوید که اطلاعات مندرج در رزومه کاری یا پروفایل‌تان در لینکدین مطابقت دارد. اطلاعات متناقض و اشتباه، مسئول استخدام را با تردید روبرو می‌کند.


زیاده‌گویی نکنید

نیازی نیست که در بخش «تجارت کاری» فهرستی از مقالاتی که در نشریه دانشجویی محل تحصیل‌تان منتشر کرده‌اید را بنویسید! چه تا به‌حال تجربه‌ی کاری نداشته باشید و چه بیش از ۲۰ سال سابقه‌ی کاری را پشت سر گذاشته باشید، رزومه‌تان نباید از دو صفحه بیشتر باشد. در بخش‌های اتی درباره‌ی ساختار رزومه و بخش‌های حیاتی آن بیشتر صحبت می‌کنیم.


غلط املایی و نگارشی نداشته باشید

هیچ‌چیزی بدتر از آن نیست که در رزومه‌ی خود غلط املایی و یا نگارشی داشته باشید. رزومه‌ی شما، بناست تا علاوه بر مهارت‌های تخصصی، ویژگی‌های شخصیتی‌تان را نیز به سازمانی که برای همکاری در آن اعلام تمایل کردید، نمایش دهد. از صحت کلمات و جمله‌بندی‌ها اطمینان کسب کنید و مطمئن شوید که از ابتدا تا انتهای رزومه فاقد اغلاط املایی و انشایی‌ست.


پروفایل لینکدین خود را به‌روز نگه دارید

بسیاری از مسئولان استخدام سازمان‌ها، پس و یا حین بررسی رزومه کاری شما، نام‌تان را در لینکدین جستجو می‌کنند و رزومه شما را در آن‌جا نیز مورد بررسی قرار می‌دهند. علاوه بر آن، برخی دیگر از کارشناسان منابع انسانی، پیش از هرکاری به جستجو در لینکدین مشغول می‌شوند و سعی می‌کنند نیروهای مورد نظر خود را از آن محل بیابند.

داشتن پروفایل استاندارد در لینکدین به معنای آن است که شما برای مسیر شغلی خود اهمیت قائلید، با افراد فعال در حوزه کاری خود در ارتباطید و به رشد خود اهمیت می‌دهید.

می‌دانم که ممکن است با این ادعا نیز مخالفت‌هایی وجود داشته باشد و حتی نظرات دیگری نیز شنیده باشید. اما بپذیرید که در فرایند استخدام، نظر اصلی با فرد مصاحبه کننده است و تلاش شما باید در مسیر جذب توجه و نظر او باشد. همین اقدام‌ها و نشانه‌های کوچک می‌تواند در تصمیم و اقدام او اثرگذاری نماید.


همچنین در نظر داشته باشید که برخی شرکت‌ها پس از بررسی رزومه کاری شما، ممکن است با شرکت و محل کار پیشین شما به طرقی ارتباط برقرار کرده و ادعاهای شما را (در مود پوزیشن شغلی، مدت و…) راستی آزمایی کنند.

تیم‌های منابع انسانی را دست کم نگیرید! افراد فعال در این عرصه با هم در ارتباطند و به هم کمک می‌کنند که در استخدام خطای کمتری را تجربه کنند.


مراحل رزومه نویسی | چگونه رزومه بنویسیم؟

امیدواریم که مطالعه‌ی این مقاله تا این‌جا، شما را خسته، کلافه و البته سردرگم نکرده باشد! تا این بخش، عمده‌ی مواردی که برای نگارش یک رزومه‌ درست و درمان باید بدانید را آوریم. حال وقت آن است که آستین‌ها را بالا بزنیم و دست به کیبورد شویم و نگارش رزومه‌ی حرفه ای خود را آغاز کنیم.

مرحله اول: اطلاعات شغلی خود را آماده کنید

بسته به اینکه نوکارجو هستید و یا پیش‌تر سابقه‌ی کار حرفه‌ای دارید، این بخش می‌تواند طی مسیر متفاوتی داشته باشد.


مرحله دوم: اطلاعات تحصیلی تان آماده کنید

منظور از اطلاعات تحصیلی، مدارک تحصیلی نیست و صرفا، تاریخ آغاز و پایان تحصیل اهمیت دارد. هرچند ممکن است بسته به سازمانی که بنای کار در آن‌را دارید، بعدتر به اصل و یا گواهی مدرک تحصیلی تان نیاز پیدا کنید. به همین منظور، بد نیست که اگر هنوز مدارک تحصیلی خد را دریافت نکرده‌اید، حالا که سرتان خلوت‌تر است، فکری به حالش بکنید.


مرحله سوم: مهارت‌های خود را یادداشت کنید

بی‌شک، مجموعه‌از از مهارت‌های نرم را پیش‌تر به تجربه آموخته‌اید. با نگاهی به گروه مهارت‌های نرم در کارگاه می‌توانید این شاخه را تکمیل کنید.


مرحله چهارم: معرفی کوتاه خود را بنویسید

معرفی کوتاه شما در نخستین بخش از رزومه‌ی کاری تان قرار می‌گیرد. این بخش که نهایتا نباید بیشتر از دو پاراگراف باشد، بناست تا هویت شخصی و حرفه‌ای شما را به خواننده‌ی رزومه نشان دهد.

مرحله پنجم: یک عکس مناسب انتخاب کنید

البته، استفاده از تصویر در رزومه الزامی نیست. اما بهتر است که یک تصویر مناسب از خود در بخش ابتدایی رزومه‌تان قرار دهید. برای انتخاب تصویر به نکات زیر توجه کنید:

  • کیفیت مناسبی داشته باشد
  • پوشش مناسبی داشته باشد
  • فرد دیگری در تصویر نباشد
  • مناسب با محیط حرفه‌ای کار باشد
  • قدیمی نباشد

پرسش‌های متدوال در زمینه رزومه نویسی

این مقاله به شکلی مستمر به‌روز خواهد شد. آخرین نگارش آن در تاریخ ۱۰ خرداد ۱۴۰۰ منتشر می‌شود. اگر بخشی را در آن کم و یا ناقص دیدید، در بخش نظرات پیشنهاد کنیم تا در قدر سوادمان به آن بی‌افزاییم. همچنین، خوشحال و خرسند می‌شویم اگر نقد ونظرتان را پیرامون هربخشی از این نوشته برای‌مان بنویسید.

در ادامه به چند پرسش متداول درباره‌ی رزومه و رزومه نویسی پاسخ دادیم. اگر سوال دیگری دارید، لطفا در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.

رزومه خود را هرچندوقت یکبار به روز کنیم؟

با هر تغییر در سازمان و یا عنوان شغلی خود، لازم است که فایل رزومه خود را به‌روز کنید. همچنین در صورتی‌که مهارت تازه‌ای را آموختید، لازم است که در رزومه‌ی خود اعمال کنید.

فرمت فایل رزومه چه باید باشد؟

رزومه خود را تنها به صورت فایل PDF ارسال کنید و از ارسال به صورت فایل تصویری و یا Word بپرهیزید.

۴.۷/۵ - (۴ امتیاز)
7 بازخورد
  1. بابت این راهنما از شما ممنونم. کاش چند نمونه رزومه برای دانلود هم قرار بدید در فرمت ورد که بتونیم الگو بگیریم.

  2. من کلی درباره نمونه رزومه استاندارد جستجو کردم و به این صفحه رسیدم. اینطور که من فهمیدم هیچ استانداردی وجود نداره! یعنی همه یک سری کلیات رو توضیح دادند ولی کسی نیومده بگه نمونه رزومه درست و حرفه ای میخوای؟ بیا اینو دنلود کن و اطلعاتتو درش وارد کن

  3. بگذارید یه رازی رو بهتون بگم! به عنوان یکی که داره تو واحد منابع انسانی یه شرکت بزرگ کار میکنه باید بهتون بگم که انتظار نداشته باشید رزومه تون رو خیلی با دقت بخونیم!! ما روزی حداقل ۲۰۰-۳۰۰ را رزومه برای ۱۰-۱۲ تا موقعیت شغلی بازی که داریم دریافت میکنیم. دانلود کردن خود این فایل ها نصف روز یک همکار رو میگیره. پس، رزومه تون در کوتاه ترین حالت ممکن نگه دارید و فقط نکات مهم رو بنویسید.

  4. اگه ممکنه یه نمونه رزومه برای کسی که سابقه کاری نداره و فقط توی دوره های دیجیتال مارکتینگ شرکت کرده بگذارید. من میخوام به عنوان کاراموز برم ولی یکی دو جا که تماس گرفتم گفتن رزومه میخوان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته‌های مرتبط

این پیام فقط یک‌بار ظاهر میشه!

پادکست کارگاه هر هفته با یک متخصص گفت‌وگو می‌کنه و از تجارب حرفه‌ایش می‌پرسه. با اشتراک رایگان پادکست کارگاه، هرشنبه می‌تونی تجربه‌های جذابی رو بشنوی و مسیر شغلی و زندگی‌تو بهبود بدی. کافیه توی اپلیکیشن Castbox دنبال «کارگاه» بگردی یا روی لینک زیر کلیک کنی.

Total
0
Share