چند ماه پیش با دوستی دربارهی تجربهی ناخوشایندی که در مواجهه با شغلی که دوستش داشته حرف میزدیم. نسخهی کوتاه آن گفتگو این بود: چیزی که فکر میکردم قرار است با آن مواجه شوم با چیزی که واقعا هست، زمین تا آسمان فرق دارد.
من، روایتهای دیگری هم شنیده بودم که ماهیتی مشابه داشت. خیلی وقت بود که به تفاوت پیشفرض آدمها از مشاغل مختلف با آنچه در عمل و به واقع هست، پی برده بودم. بخشی را به پای تفاوتهای میان سازمانهای مختلف میگذاشتم و بخشی را به عهدهی کارجو که خود را با شرایط و موقعیت جدید و متفاوت وفق دهد.
اما گفتگویی دیگر، نظرم را عوض کرد: چیزهاییکه از نظر من و دیگری، که تجربهی کاری بیشتری داریم «بدیهی» به نظر میرسد، ممکن است برای یک نوکارجو آنقدرها هم واضح و ساده نباشد.
این دو گفتگو در کنار برخی تجربههای عجیب در فرایند مصاحبه و همکاری با نیروهای مختلف، این باور را در من ایجاد کرد که عمدهی مشاغل، تعریف درستی ندارند و کارجوهای تازهکار، تصویر واضحی از «واقعیت» حرفهها و مشاغل مختلف در نظرشان نیست. این شد که آستین بالا زدم و «کارگاه» را به عنوان یک پروژهی جنبی راه انداختم.
کارگاه چهکار میکند؟
ایدهی اولیهی کارگاه ساده است: گفتگو با افراد مختلفِ شاغل در حرفههای گوناگون و تلاش برای فهمِ بهترِ واقعیتِ موقعیتِ شغلیشان.
تا دلتان بخواهد و تا بگردید، شرح شغلی مشاغل گوناگون را میتوان در اینترنت یافت. معمولا، فهرستی از توانمندیها، نیازمندیها و مهارتها را قطار میکنند و یک عنوان شغلی را در بالای آن میگذارند. اما راستش را بخواهید، عمدتا، شرح شغلی با آنچه در عمل انجام میشود، تفاوتهای محسوسی دارد. از سویی دیگر، همان چند جمله و عبارت، نمیتوانند آنچه که مخاطب/کارجو، در واقع و عمل با آن سروکار دارد را شفاف کند.
به نظرم رسید که گفتگوی مستقیم با فردی که در شغلی مشغول است، بیشتر از خواندن چند مقاله و شغلنامه میتواند به شناخته شدن آن حرفه کمک کند. در هر گفتگو، سعی میکنم که از مسیر شغلی میهمان سر در بیارم، مهارتهایی که به کارش آماده را بشناسم و از کارهای روزانهاش مطلع شوم.
در کنار این گفتگوها، سعی میکنم که بخش مجله را نیز زنده نگه دارم و هرازگاهی، مقالاتی مرتبط به گفتگوهایمان را در آن منتشر کنم.
معیار و سازوکار انتخاب میهمانان کارگاه چیست؟
در مقطع کنونی، سازوکار مشخص و تعریف شدهای برای دعوت از میهمانان وجود ندارد. به عبارت بهتر، هر قسمت، مستقل از قسمتهای پیشین و پسین تولید و منتشر میشود. ممکن است در آینده این روند تغییر کنند.
میهمانان برنامه، جملگی از دوستان و آشنایانام هستند و بنا به شناخت و یا تجربهای که از کار با ایشان داشته و یا دارم، تخصص و توانمندیشان برایم محرز شده است. میان کارگاه و میهمانان، مراودهی مالی برقرار نیست و حضور و صرف زمان برای گفتگو بدون هیچ چشمداشتی صورت میگیرد. با اینحال، هیچ مدعایی مبنی بر «بهترین» بودن میهمانان در رشتهی مورد بحث نیست. از سویی دیگر، هیچ بعید نیست که حول یک شغل، چند گفتگو با نفرات مختلف داشته باشیم.
اگر میخواهید فرد مشخص و یا حرفهای خاص را برای گفتگو پیشنهاد دهید، از صفحهی تماس با من ارتباط برقرار کنید. من پیشنهاد شما رو میخوانم، دربارهاش فکر میکنم و در صورتیکه امکانش فراهم شد، با فرد و یا حول شغل پیشنهادی گفتگو میکنم.
من کی هستم؟
من میلاد اسلامیزاد هستم و چندسالی هست که در فضای کسبوکارهای آنلاین مشغول بهکارم. در حال حاضر در تیم نویسش کار میکنم و پیشتر، تجربهی حضور در شرکتهای مختلفی را داشتم. روی تویتر، تلگرام و اینستاگرام با آیدی @islamizad فعالام و با همین آیدی در جیمیل نیز پذیرای نامههایتان هستم.