با هر که صحبت کنی، کلی دلیل و آیه نشانت میدهد که همهشان به یک نتیجه منتهی میشوند: ناامیدی. حرف امروز و دیروز هم نیست. سالهاست در این وضع و حالیم و سالهاست، مدام و مدام، نشانهها برای امیدواری و امیدسازی کم و کمتر میشود. چرا راه دوری برویم، حد فاصل شبیکه از آقای کمالیان دعوت به این گفتوگو کردم تا روزی که صحبت انجام شد، قیمت دلار ۱۰-۱۵ هزار تومان بالاتر رفت. این هم نشانهی من برای تن ندادن به امیدواری!
پادکست کارگاه کمک میکند که مسیر شغلی خود را حرفهای طی کنید و حوزهی منابع انسانی را بهتر بشناسید. با دنبال کردن کارگاه در کستباکس، اولین نفری باشید که از انتشار گفتگوی تازه مطلع میشوید. راهنمای استفاده از کست باکس
این، سومین گپوگفت من با وفاعلی کمالیان بود. یکبار سهسال پیش و در واپسین روزهای سالِ سیاهِ ۹۸ و یکبار هم سال پیش. اینجا و اینجا میتوانید به گفتوگوهای قبلی دسترسی یابید. حالا و در نوبهی سوم، بازهم برخی از سوالهای دو گفتوگوی قبل را تکرار کردم: آیندهی بازار کار را «هنوز» روشن میبینید؟ «هنوز» میتواند امیدوار بود و منتظر روزهای بهتر نشست؟
حالوهوای این اپیزود چندان بهاری نیست، هرچند آنرا به بهانهی سال تازه ساخته و منتشر میکنم. من در این گپوگفت تلاش خودم را برای ساختِ یک گفتوگوی «اینزمانی» بهکار گرفتم و سعی کردم از تجارب و دانستههای آقای کمالیان، چیزهایی متناسب با حال و احوالِ این زمان استخراج کنم. و فکر میکنم که موفق بودم. حداقل برای خودم.
کتابهای برای خواندن
من از همهی میهمانهای کارگاه تا اینجا خواستم که کتابی به بهانهی نوروز معرفی کنند. نتیجهاش را در قالب اپیزودی ویژه و نوشتهای در سایت، چندروز دیگر منتشر میکنم. پیشنهادهای وفا کمالیان را اما همینجا میآورم. توضیحاتی که ذیل هر کتاب میآید، به قلم خود ایشان است که برخیشان را کمی اصلاح کردم.
شغل خوب، شغل پوچ
کتابِ شغلِ خوب، شغلِ پوچ، مدلِ غرقگی (Flow) را توضیح میدهد. کتابی بسیار عمیق، که نگاهِ فرد و سازمان را به شغل تحلیل میکند و فراتر از آن هم بر نگرشِ فرد بر ساز و کارهای سازمانی اثر گذار است. ترجمهی بسیار روان و خوبی هم دارد که خوانش و درکِ آن را بسیار جذابتر و اثرگذارتر میکند.
پرسشگری متواضعانه (Humble Inquiry)
کتاب پرسشگری متواضعانه (Humble Inquiry) نوشتهی بسیار خوبِ آقای پروفسور ادگار شاین است.
این کتاب به خوبی توضیح میدهد که متواضعانه پرسیدن (که من به زبان عامیانهی خودم، این را خلافِ همه چیز دانی برداشت میکنم) چطور به برقرار شدنِ ارتباطِ موثر و ایفای نقشِ یک رهبرِ سازمانی کمک میکند.
انسان در جستجوی معنا
کتاب در جستجوی معنا نوشتهی آقای فرانکل، کتابی است که به انگیزههای درونی برای ادامه حیات اشاره میکند. مفاهیم این کتاب بسیار جالب است، در حالیکه آقای کانمن و آقای یالوم انتقادهایی به نگرشِ نویسندهی این کتاب مطرح کردهاند.
قدرت عادت
کتاب قدرت عادت، که ترجمههای خوب و بد دارد، نقش و قدرتِ عادت در توسعه فردی را توضیح میدهد و درک این مفاهیم در طراحی و دریافت عادتهای جدید و فراموش کردن عادتهای قدیمی بسیار سودمند هستند.
کتاب صراحتِ تمام عیار (Radical Candor)
به نظرم بینیاز از معرفی است. خانمِ کیم اسکات در این کتاب از مدلِ پارادوکس، در یک حوزهی خاص، استفادهی بسیار خوبی کرده است. این کتاب را هر کس به نوعی با افراد در ارتباط است، حتما باید بخواند و با تمام وجود درک کند. درکِ دو حالتی که همدلی و پاسخگویی از تعادل و توازن خارج میشوند، بسیار مهم و ضروری است.
زندگی حضورمندانه
کتابهای خانم برنه براون که توسط انتشارات آموزه هم منتشر شده، مجموعهای خوب برای آشنایی با یک نگرشِ خوب به مقولهی رهبری سازمانی و مفهومِ شجاعت به معنای عام است. کتابهای:
- زندگی حضورمندانه
- زندگی تاب آورانه
- بدرود دون پایگی
- رهبری شجاعانه
کتابهای خوب هستند که البته توسط انتشارات دیگر به نامهای دیگر منتشر شدهاند.
گفتگوهای سرنوشت ساز (Crucial Conversation)
گرفتاریهای ارتباطی و پاسخگویی در صنعتِ سلامتِ آمریکا، گویا انگیزه اصلیِ مطالعهای شد که کتاب گفتگوهای سرنوشت ساز یکی از خروجیهای آن است.
وقتی گفتگوی موثر شکل میگیرد، طبیعی است که دچار اختلاف نظر شویم و وقتی این اختلاف نظر بالا مییرد، آن وقت گفتگویی سرنوشت ساز در پیش داریم.
CEO Excellence
کتابِ CEO Excellency از انتشارات موسسه مشاوره مککنزی، واقعا یک دورهی کاملِ رهبری سازمانی است.
این کتاب یک مدل خوب برای ارزیابی رهبران سازمانی که در پست مدیر عامل کار میکنند، بدست میدهد. چیزی که خیلی ها با یکی دو صفت سعی در بیانش دارند، در واقع بخش بزرگی از یک کتاب است.
من شخصا تعریفی که در این کتاب، به نقل از منبعی دیگر، برای شجاعت ارائه شده را بسیار دوست دارم.
شادکامی تا بالندگی
کتاب از شادکامی تا بالندگی، نوشتهی آقای دکتر سلیگمن، در مورد مفهوم شادکامی (که با شادی فرق دارد) توضیح میدهد. آقای کانمن با برداشتِ معرفی شده در این کتاب موافقت زیادی ندارد و معتقد است شادی یا شادکامی را نمیتوان بالا برد، بلکه شادکامی با حذفِ فلاکت واقعا بهبود مییابد. اما دکتر سلیگمن کسی نیست که بتوان به راحتی دیدگاهش را زیر سوال برد.
در این حوزه کتاب delivering happiness هم توسط آقای Tony Hsieh نوشته شده که متاسفانه خودکشی نویسنده به فاصله نه چندان زیادی از انتشار این کتاب، مفاهیم وتوصیههایش در ای کتاب را در ابهام قرار داد.
از آقای دکتر سلیگمن کتاب خوش بینی آموخته شده و کودک خوش بین هم قبلا منتشر شده که دومی، کتاب است که مطالعهی آن به والدین کودکان توصیه میشود، به خصوص اگر در خود روحیات کمال طلبانه مشاهده میکنند.
کار
کتاب «کار» نوشته لارس اندرسون، نگاهی به فلسفهی کار دارد که در تنظیم نگرش به مقولهی کار بسیار کمک کننده است. کتاب کوچکی است که محتوای جالب و عمیقی دارد.
پروژه شادی
کتاب پروژه شادی نوشته خانم گریان رابین، در ۱۲ فصل، اقداماتی را برای هر ماه تعریف و پیشنهاد میکند که اجرای آنها منجر به افزایش شادی در زندگی نویسنده شده است. شاید جالب باشد که نویسنده کتاب و الگوی معرفی شده در آن را بعدا به مبلغ هنگفتی فروخت. این کتاب تا به حال چند ده بار تجدید چاپ شده است.
فرار از جلسه
ناکارآمدی جلسات، تقریبا در همهی سازمانها یک عارضه جدی است. این عارضه طبق گزارش Bain تنها در آمریکا هزینهای حدود ۳۰ میلیارد دلار در یک سال را به سازمانها تحمیل کرده است.
کتاب فرار از جلسه یکی از راههای مواجهه با این مسئله را در روایتی جذاب ارائه کرده است.
doing agile right
کتاب doing agile right کتابی است که فرق بین چابکی و آشوب در یک فرایند تغییر و تحول سازمانی تبیین میکند که در این دنیای پر تکاپو واقعا خوب است این مرز را بشناسیم.
فرهنگِ ساختنِ فرهنگ
تفاوت و شباهتهای نگرش یک مدیرعامل و سرمایهگذار خطر پذیر و مباحثِ نظری به موضوع مهم فرهنگ سازمانی
سایر کتابها
- هنر رهایی از دغدغهها
- مهره حیاتی
- just work
- power of regret
- بازگشت به اصالت
- انگیزه (دنیل پینک)
- روانشناسی روابط انسانی
با توجه به وضع افتضاح فیلترینگ کاش علاوه بر youtube داخل آپارات هم فیلمها رو آپلود میکردین…