سرپرست تجربه همکاری | حورا وکیلی | رضایت شغلی چگونه ایجاد می‌شود؟

در دومین قسمت ویژه (ابوالمشاغل) کارگاه با حورا وکیلی گفتگو کردم که حالا دو سال است که به عنوان سرپرست تیم تجربه همکاری با داتین همکاری می‌کند، اما پیش‌تر در مشاغلی عمدتا حول بازاریابی و محتوا فعال بوده است. با حورا درباره‌ی رضایت شغلی، عوامل و خصیصه‌های‌اش و شیوه‌های پایش و تامین‌شان در سازمان گفت‌وگو کردیم.
حورا وکیلی سرپرست رضایت همکاری داتین

همکاری دوساله‌ی من با حورا وکیلی موجبی بود که تا حد مطلوبی با توانایی‌ها و روحیات‌اش آشنا باشم و بدانم که توامانی که در کارش، سرسخت و ارزش‌ساز است، چقدر در انتخاب محل کار سخت‌گیری دارد. سرپرست تیم تجربه همکاری داتین، دومین میهمان قسمت ویژه‌ی ابوالمشاغل کارگاه شد تا درباره‌ی مسیر شغلی اش و همچنین مفهوم رضایت شغلی گفت‌وگو کنیم.

در قسمت‌های با مضرب ۱۳ در کارگاه، با آدم‌هایی گفت‌وگو می‌کنم که به شیوه‌ی متفاوتی به مسیر شغلی و مفهوم تخصص نگاه می‌کنند. میهمان‌های ابوالمشاغل، حرفه‌های مختلی را تجربه کردند و یک روند ثابت و مرسوم را در طی مسیر نپیمودند. قسمت نخست ابوالمشاغل، میزبان سعید زاهدی بودم.


درباره حورا وکیلی

حورا وکیلی تجربه شغلی و مسیر حرفه‌ای متنوع و جذابی را طی کرده. آغاز کارش در حوزه‌ی کار رسانه‌ای بوده و با رسانه‌های مختلف به عنوان خبرنگار و تامین کننده‌ی محتوا همکاری داشته و پس از آن به عنوان ارزیاب فنی محصولات نرم‌افزاری مشغول به‌کار شده.


از حرفه‌ای‌ها مشورت بگیرید

کارساز پلتفرم تخصصی مشاوره شغلی و مشاوره کسب‌وکار است که با چند کلیک، امکان دریافت مشاوره اختصاصی را از متخصصانی حرفه‌ای و منتخب، فراهم می‌کند.


سپس یک کسب‌وکار شخصی تولید البسه را ایجاد می‌کند و در نهایت به عرصه‌ی بازاریابی وارد می‌شود. او یکی-دو سالی را به عنوان مدیر محتوا در اسنپ فعالیت می‌کند و سپس مسیر شغلی‌اش را در کاله و در تیم بازاریابی دیجیتال ادامه می‌دهد. مدتی هم در ریحون کار می‌کند و در نهایت سر از داتین در می‌آورد و در حوزه‌ی تجربه همکاری فعالیت می‌کند.


رضایت شغلی چگونه ایجاد می‌شود؟

حورا از نظر من گزینه‌ی درستی برای گفت‌وگو پیرامون موضوع تجربه همکاری شغلی بود: از یک سو، شغل این‌روزهای‌اش به این حوزه ارتباط مستقیم دارد و از سویی دیگر، خود او نیز در سازمان‌های مختلفی حضور داشته و تجربه‌های متعددی از فضای کاری دارد. در بخش دوم گفتگوی‌مان پیرامون پارامترهای ایجادکننده‌ی رضایت شغلی و شیوه‌های پایش و خلق آن توسط سازمان‌ها گپ زدیم.


تماشا و شنیدن کارگاه

برای تماشای گفتگوی من با حورا وکیلی می‌توانید به صفحه‌ی یوتوب کارگاه مراجعه کنید. همچنین برای شنیدن نسخه‌ی صوتی کارگاه، می‌توانید از کست‌باکس بهره ببرید.

۵/۵ - (۲ امتیاز)
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته‌های مرتبط
لنا زنده دل

لنا زنده دل | هدهانتر | کمبود نیروی کار متخصص: افسانه یا واقعیت؟

لنا زنده دل یکی از هدهانترهای قدیمی و فعال ایران است که عمدتا با سازمان‌های بزرگ و چندملیتی همکاری دارد. با او درباره‌ی خدماتی که می‌توان از یک هدهانتر انتظار داشت کپ زدم و پیرامون اصول حرفه‌ای این حوزه گفتگو کردم.
ادامه
محمد شهرمیانی مدیرعامل رهنما کالج

چرا نیروهای منابع انسانی در سازمان محبوب نیستند؟ | محمد شهرمیانی مدیرعامل رهنما کالج

میهمان این قسمت از کارگاه تمام طول مسیر شغلی ۲۰ ساله‌اش را در یک سازمان سپری کرده. با محمد شهرمیانی درباره‌ مسیر شغلی منابع انسانی، نقش آموزش اصولی و وفاداری به سازمان گپ زدم.
ادامه
توحید علی اشرفی

فرهنگ سازمانی علی‌بابا چگونه ایجاد و جاری شد | توحید علی اشرفی | راهبر بازاریابی گروه علی بابا

در چهل‌وهشتمین ایپزود کارگاه با توحید علی اشرفی درباره‌ی فرهنگ سازمانی علی‌بابا و شکل ایجاد و جاری‌سازی‌اش گپ زدیم. همینطور به شکل و روند توسعه‌ی مفهوم بازاریابی در این شرکت پرداختیم و نحوه‌ی تصمیم‌گیری‌های خرد و کلان را مرور کردیم. شنیدن این گفتگو، علاوه بر فعالان حوزه‌ی بازاریابی، می‌تواند برای مدیران و کارکنان تیم‌های منابع انسانی نیز مفید و کارآمد باشد.
ادامه
Total
0
Share