ردیف عناوینِ پرمخاطب در تمام کتابفروشیها تغییر کرده و آثاری که پیشتر رواج داشتند، حالا جایشان را به کتابهایی از حوزهی تاریخ و خصوصا تاریخ سیاسی دادهاند. نام چند کتاب به کرّات در شبکههای اجتماعی تکرار میشود و افراد مختلف با سلایق و رویکردهای سیاسی گوناگون، از تاریخنگاران و نظریهپردازان مختلف نقلقول میآورند.
نشانهها تنها محدود به عرصهی نشر کتاب نیست. در همین چند ماه اخیر، پادکستها و کانالهای یوتیوبی با محوریت تاریخ، علوم سیاسی و اجتماعی مخاطبان بسیاری یافتند و حتی پادکستهایی همچون بیپلاس که حوزهی کارش روایت خلاصه کتاب بود نیز، تغییر مسیر داره و به بازخوانی رویدادهای تاریخی مشغول شده.
بهیکباره انگار، میل عمومی به مطالعهی تاریخی و مرور تحولات داخلی و خارجی افزایش یافته. گویی که همهمان میخواهیم بیشتر بدانیم، بهتر بفهمیم و دقیقتر از آنچه در گذشته از سر گذراندیم، سر در بیاریم. در این اپیزود با طه رادمنش دربارهی تاریخ و تاریخخوانی حرف زدم. از او از نقش تاریخ سوال کردم و پرسیدم این گزاره که «تاریخ تکرار میشود» چقدر اصالت دارد. بحثمان به مسائل روز ایران کشید و کمی پیرامون رخدادهای چنددهی اخیر هم گپ بزنیم.
پادکست کارگاه به لابهلای کار حرفهای و زندگی آدمهای کاردان سرک میکشد و تلاش میکند از آن میان، چندتایی روایت شنیدنی و تجربهی مفید پیدا کند. با دنبال کردن کارگاه در کستباکس یا یوتیوب، اولین نفری باشید که از انتشار گفتگوی تازه مطلع میشوید. راهنمای استفاده از کست باکس
منابعی برای مطالعه بیشتر
در بخش پایانی گفتوگو از طه خواستم که چند عنوان برای مطالعهی تاریخ در تناسب با شرایط اجتماعی امروزِ ایران پیشنهاد کند. او نیز سه عنوان زیر را معرفی کرد:
علاوه بر کتب بالا، از یرواند آبراهامیان، محمدعلی همایون کاتوزیان و ادوارد براون نیز نام برده شد که از هرکدام از ایشان کتابهای مختلفی دربازار موجود است. با کمی جستجو در میان آثارشان میتوان بر حسب علاقه، عناوینی را برای مطالعهی بیشتر انتخاب کنید.
درباره طه رادمنش
طه رادمنش پژوهشگر ارشد تاریخ است. مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری خود را در دانشگاه تهران گذراند. رسالهی دکترای خود را با مطالعهای دربارهی ساز و کار کسبوکارهای خانوادگی در ایران به انجام رساند، و فارغ از تدریس در موسسات و دانشگاههای مختلف، به تألیف و ترجمه نیز میپردازد.
از او مقالات زیادی در مجلههای نگاه نو، فرهنگبان، نقد و بررسی کتاب تهران، مروارید، جهان کتاب، میدان، حلقۀ تجریش و … چاپ و منتشر شده است. حوزۀ تخصصی او در بخش مطالعات نظری تاریخ: فلسفۀ تاریخ، تاریخ فرودستان، تاریخنگاری خیابانی و جنبشهای اجتماعی با رویکرد سیاسی است، و در بخش مطالعات عملی تاریخ: تاریخ اقتصادی و اقتصاد سیاسی است. دورۀ تاریخی مورد پژوهشش نیز، اواخر قاجار تا پهلوی دوم است.
طه رادمنش یکبار دیگر هم میهمان کارگاه بود. با او در اپیزود نوزدهم، بیشتر پیرامون حوزهی شغلیاش که همان پژوهش است، گفتگو کردم. پیشنهاد میکنم سر فرصت، آن گفتوگو را نیز بشنوید و یا ببینید.