تاریخ درباره آینده چه می‌گوید؟ | طه رادمنش | پژوهشگر تاریخ سیاسی

در ماه‌های اخیر، مطالعه‌ی تاریخ و علوم سیاسی در بین عموم آدم‌ها رواج یافته. با طه رادمنش درباره‌ی اهمیت و ماهیت تاریخ گپ زدم و از او درباره‌ی شیوه‌ی صحیح مطالعه‌ی تاریخ پرسیدم.
طه رادمنش

ردیف عناوینِ پرمخاطب در تمام کتاب‌فروشی‌ها تغییر کرده و آثاری که پیش‌تر رواج داشتند، حالا جای‌شان را به کتاب‌هایی از حوزه‌ی تاریخ و خصوصا تاریخ سیاسی داده‌اند. نام چند کتاب به کرّات در شبکه‌های اجتماعی تکرار می‌شود و افراد مختلف با سلایق و رویکردهای سیاسی گوناگون، از تاریخ‌نگاران و نظریه‌پردازان مختلف نقل‌قول می‌آورند.

نشانه‌ها تنها محدود به عرصه‌ی نشر کتاب نیست. در همین چند ماه اخیر، پادکست‌ها و کانال‌های یوتیوبی با محوریت تاریخ، علوم سیاسی و اجتماعی مخاطبان بسیاری یافتند و حتی پادکست‌هایی همچون بی‌پلاس که حوزه‌ی کارش روایت خلاصه کتاب بود نیز، تغییر مسیر داره و به بازخوانی رویدادهای تاریخی مشغول شده.

به‌یک‌باره انگار، میل عمومی به مطالعه‌ی تاریخی و مرور تحولات داخلی و خارجی افزایش یافته. گویی که همه‌مان می‌خواهیم بیشتر بدانیم، بهتر بفهمیم و دقیق‌تر از آن‌چه در گذشته از سر گذراندیم، سر در بیاریم. در این اپیزود با طه رادمنش درباره‌ی تاریخ و تاریخ‌خوانی حرف زدم. از او از نقش تاریخ سوال کردم و پرسیدم این گزاره که «تاریخ تکرار می‌شود» چقدر اصالت دارد. بحث‌مان به مسائل روز ایران کشید و کمی پیرامون رخدادهای چندده‌ی اخیر هم گپ بزنیم.

پادکست کارگاه به لابه‌لای کار حرفه‌ای و زندگی آدم‌های کاردان سرک می‌کشد و تلاش می‌کند از آن میان، چندتایی روایت شنیدنی و تجربه‌ی مفید پیدا کند. با دنبال کردن کارگاه در کست‌باکس یا یوتیوب، اولین نفری باشید که از انتشار گفتگوی تازه مطلع می‌شوید. راهنمای استفاده از کست باکس

منابعی برای مطالعه بیشتر

در بخش پایانی گفت‌وگو از طه خواستم که چند عنوان برای مطالعه‌ی تاریخ در تناسب با شرایط اجتماعی امروزِ ایران پیشنهاد کند. او نیز سه عنوان زیر را معرفی کرد:

مجاهدان مشروطه | مطالعه تاریخ
مجاهدان مشروطه | سهراب یزدانی

نسخه چاپی | نسخه دیجیتال

سیاست‌های خیابانی | جنبش تهی‌دستان در ایران
سیاست‌های خیابانی | آصف بیات

نسخه چاپی | نسخه دیجیتال

کتاب تاریخ | بازخوانی انقلاب‌های قرن بیستم
بازخوانی انقلاب‌های قرن بیستم |‌ سعید رهنما

نسخه چاپی

علاوه بر کتب بالا، از  یرواند آبراهامیان، محمدعلی همایون کاتوزیان و ادوارد براون نیز نام برده شد که از هرکدام از ایشان کتاب‌های مختلفی دربازار موجود است. با کمی جستجو در میان آثارشان می‌توان بر حسب علاقه، عناوینی را برای مطالعه‌ی بیشتر انتخاب کنید.


درباره طه رادمنش

طه رادمنش پژوهشگر ارشد تاریخ است. مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری خود را در دانشگاه تهران گذراند. رساله‌ی دکترای خود را با مطالعه‌ای دربار‌ه‌ی ساز و کار کسب‌وکارهای خانوادگی در ایران به انجام رساند، و فارغ از تدریس در موسسات و دانشگاه‌های مختلف، به تألیف و ترجمه نیز می‌پردازد.

از او مقالات زیادی در مجله‌های نگاه نو، فرهنگ‌بان، نقد و بررسی کتاب تهران، مروارید، جهان کتاب، میدان، حلقۀ تجریش و … چاپ و منتشر شده است. حوزۀ تخصصی او در بخش مطالعات نظری تاریخ: فلسفۀ تاریخ، تاریخ فرودستان، تاریخ‌نگاری خیابانی و جنبش‌های اجتماعی با رویکرد سیاسی است، و در بخش مطالعات عملی تاریخ: تاریخ اقتصادی و اقتصاد سیاسی است. دورۀ تاریخی مورد پژوهشش نیز، اواخر قاجار تا پهلوی دوم است.

طه رادمنش یک‌بار دیگر هم میهمان کارگاه بود. با او در اپیزود نوزدهم، بیشتر پیرامون حوزه‌ی شغلی‌اش که همان پژوهش است، گفتگو کردم. پیشنهاد می‌کنم سر فرصت، آن گفت‌وگو را نیز بشنوید و یا ببینید.

امتیاز بدهید!
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته‌های مرتبط
پوریا درنی همدانی

نهاد دانشگاه در مسیر کارآفرینی موثر است؟ پوریا درنی همدانی | استادیار دانشگاه بازرگانی ناینرود

آیا مسیر کارآفرینی از دانشگاه می‌گذرد؟ در این ایپزود با پوریا درنی همدانی، استادیار دانشگاه ناینرود پیرامون همین موضوع و شرایط استارتاپ ویزای هلند گفت‌وگو کردم.
ادامه
حسین مدنی مردم شناس

انسان شناس | حسین مدنی

وقتی عبارت مردم شناسی را در گوگل جستجو می‌کنی، آن‌را مترادف انسان شناسی نشان می‌دهد. موضوعی که حسین مدنی به عنوان یک مردم شناس با آن مخالف است. اگر شما هم مثل منِ پیش از این گفتگو، حوزه‌ی مردم شناسی را صرفا آکادمیک می‌دانید، این اپیزود را بشنوید تا از کارکردها و کاربردهایش در حوزه‌های دیگر، همچون کسب‌وکار مطلع شوید.
ادامه
سروش صلواتیان

سروش صلواتیان | فعال اجتماعی، موسس جازکالا | کار خیر یعنی چه؟

سروش صلواتیان در جایی از زمان و بنا به حادثه‌ای، راهی جازموریان می‌شود. اما به‌واسطه‌ی «دستاورد»هایی هفت سالی می‌شود که ساکن آن‌جا شده است. دستاوردهایی که بر خلاف معنایی که از این واژه برداشت می‌کنیم، مادی نیستند. در این اپیزود با او درباره‌ی ماهیت، الزام‌ها و قواعد «کار خیر» گفت‌وگو کردم. تلاش کردیم تا به‌دور از کلیشه، نگاهی نسبتا همه‌جانبه به این پدیده، کارکردها، دشواری‌ها و البته آسیب‌های‌اش بیاندازیم.
ادامه
Total
0
Share