انتشار پادکست و رساندن صدایتان به مخاطب نیازمند بهرهگیری از سرویسی اختصاصی برای میزبان پادکست است. شما باید یک هاست پادکست تهیه و محتوای صوتی خود را در آن آپلود کنید. گزینههای متعددی پیش رویتان است. برخی رایگان و برخی در قبال هزینه به شما خدماتشان را ارائه میکنند. برای آنکه بتوانید بهترین سرویس میزبانی پادکست را متناسب با نیازهایتان انتخاب کنید و فید پادکست خود را برقرار کنید، این مقاله را تا انتها بخوانید.
آنچه در ادامه میآید، توضیحی بر سازوکار پادکستها و نقش و اهمیت هاست پادکست در آن است. اگر توضیحات فنی را میدانید، از بخش نخست صرف نظر کنید و به بخش معرفی سرویس های میزبانی پادکست بروید. اگر هم سرویسها را میشناسد، میتوانید مستقیما سراغ جدول مقایسه و بعد پیشنهادی های کارگاه برای انتخاب هاست پادکست بروید.
پادکست چطور کار میکنید؟
پادکستها از مجموعهای فایل صوتی تشکیل میشوند که از طریق فید پادکست یا همان خوراک RSS به دست مصرف کننده و شنونده میرسند. شما فایلها را به دست سرویس میزبانی پادکست میسپرید و آن سرویس، با کمک اپلیکیشنهای پادکست کمک میکند که مخاطب بتواند پادکست شما را بشنود. در تصویر زیر این مراحل را دقیقتر متوجه میشوید:
- تولید پادکست: در مرحلهی نخست، محتوای مورد نظرتان را ساخته و در قالب فایل صوتی آماده میکنید.
- انتشار پادکست: در مرحلهی دوم، فایل صوتی را در یک هاست پادکستبارگزاری میکنید. پس از آنکه فرایند انتشار پادکست را طی کردید، یک آدرس اینترنتی که نشانی فید پادکست شماست، در اختیارتان قرار میگیرد.
- توزیع پادکست: مخاطبان پادکست از اپلیکیشنهایی اختصاصی برای شنیدن پادکست (نظیر کست باکس) استفاده میکنند. حال با فیدی که در مرحلهی قبل دریافت کردید، پادکست خود را در اپلیکشنهای پادکست (که به آنها پادگیر میگویند) ثبت میکنید.
- شنیدن پادکست: کار تمام است! حالا پادکست شما در معرض دید و انتخاب مخاطبان است و میتوانند آنرا بشنوند و یا مشترکاش باشند.
همانطور که متوجه شدید، در مرحلهی دوم و درست پس از آنکه اپیزود خود را آمادهی انتشار کردید، به هاست پادکست نیاز دارید.
سرویسهای میزبانی پادکست به شما فضای کافی برای ذخیرهی فایلهای صوتیتان اختصاص میدهند و امکانات لازم برای مدیریت آنها را فراهم میکنند. برای آنکه فایلهای صوتی پادکستتان بتواند به صورت مدون به مخاطبان برسد، باید فید پادکست را از سرویسدهنده دریافت کنید. اما این همهی ماجرا نیست!
برای آنکه بدانید سرویس میزبانی پادکست باید چه امکاناتی داشته باشد، معیارهایی که در ادامه آوردهایم را مرور کنید.
معیارهایی برای انتخاب میزبان پادکست
خوشبختانه سرویسهای متنوعی خدمات انتشار پادکست و میزبانی پادکست را ارائه میدهند و این کمک میکند که انتخابهای متنوعی پیش رویمان باشد. برای آنکه بتوانید بهترین هاست میزبانی پادکست را انتخاب کنید، معیارهای زیر را در نظر بگیرید. پس از این بخش، چند سرویس مختلف را معرفی کردیم و پیشنهادهای خودمان را نیز آوردهایم.
پشتیبانی مطلوب
اگر به ساخت پادکست به چشم یک کار جدی و مستمر نگاه میکنید، باید بدانید که مدام با سرویس دهندهی هاست پادکست خود تعامل خواهید داشت! اینکه سرویس مد نظر تا چه اندازه پاسخگویی سوالات و مسائل شماست، معیار مهمی برای انتخاب سرویسدهنده است.
عدم وجود محدودیت
از آنجاییکه پراخت هزینه به سرویسهای خارجی میزبانی پادکست کمی دشوار است، بهتر آن است که انتخابمان برای آغاز کار در بین سرویس های رایگان میزبانی پادکست باشد. با اینوجود، نباید تن به محدودیتهای غیر معقول بدهیم. مثلا وجود محدودیت در حجم فایل میتواند شما را بعد از انتشار چند اپیزود از پادکست تان گرفتار کند.
پیش از انتخاب سرویس میزبانی پادکست خود، محدودیتهای احتمالی نسخهی رایگاناش را بررسی کنید و مطمئن شوید که آن محدودیتها برایتان دردسرساز نمیشود. برخی از متدوالترین محدودیتهای نسخهی رایگان سرویسهای انتشار پادکست شامل موارد زیر است:
- محدودیت در حجم فایل
- محدودیت در مدت زمان
- محدودیت در تعداد اپیزودها
شما همیشه و در هر مقطعی میتوانید تصمیم به تغییر میزبان پادکست خود بگیرید، اما مطلوب آن است که سرویسی را انتخاب کنید که حداقل در سال نخست پادکست سازی، مجبور به مهاجرت از آن نشوید.
ارائه امکانات پایه
آنچه یک هاست پادکست را از سرویسهای هاستیگ معمولی متمایز میکند، ارائهی امکانات پایه و استاندارد به پادکسترهاست. خوشبختانه معمولا این امکانات در اکثر سرویسهای میزبانی پادکست برقرار است، اما لازم است که پیش از انتخاب از وجودشان مطمئن شوید.
- ارائه فید پادکست استاندارد
- امکان ریدایرکت فید پادکست
- امکان درج ایمیل شخصی در فید پادکست
- امکان تعریف موضوع و زیرموضوع
- امکان درج توضیح برای اپیزودهای پادکست
- امکان درج لینک در توضیحات اپیزود
هزینه و امکان پرداخت
همانطور که پیشتر توضیح داده شد، مطلوب آن است که سرویس میزبانی پادکست انتخابی ما، هزینهای برایمان در بر نداشته باشد. جدای از بحث اقتصادی، پرداخت هزینههای دلاری با چالشهای خاصی روبرو هستند و برخی از سرویسهای هاست پادکست تنها با روشهایی محدود دریافت هزینه را ممکن میکنند.
ارائه خدمت به ایرانیان
متاسفانه پس از محدود کردن کاربران ایرانی توسط انکر به دلیل شرایط تحریم، لازم است به این مهم هم توجه کنیم و در انتخاب سرویس میزبانی پادکست تلاش کنیم گزینهای را در نظر بگیریم که تا حد امکان از این عارضه در امان باشیم.
معرفی هفت سرویس میزبانی پادکست
خوشبختانه برای انتشار پادکست انتخابهای بسیاری متنوعی پیش رویتان است، اما متاسفانه بخش عمدهی آنها رایگان نیستند و پرداخت دلاری و ارزی هزینهی آنها (که بعضا بسیار نازل است) از ایران، چندان آسان نیست.
با وجود اینکه سرویسهای واسط متعددی برای پرداخت خریدهای دلاری در ایران فعالاند، اما بنا به مشقات و البته خطراتی که استفاده از آنها دارد، چندان توصیهشان نمیکند. توام بر آنکه، احتمال و خطر تحریم هم همواره برقرار است و هیچ بعید نیست که سرویسشان را روی ایرانیان مسدود کنند.
در ادامه، تعدادی از سرویسهای میزبانی و انتشار پادکست را معرفی کردم.
ای کست
Acast سرویسی رایگان برای میزبانی پادکست است که فید پادکست استاندارد نیز در اختیارتان قرار میدهد. تقریبا همهی امکانات پایهای که پیشتر توصیف شد را شامل میشود و بستر مناسبی برای انتشار پادکست را برایتان فراهم میکند.
تفاوت اصلی ای کست با انکر آن است که علاوه بر نسخه رایگان، نسخه پریمیوم نیز دارد و میتوانید هر زمان که به امکانان بیشتری نیاز داشتید، با پرداخت هزینه سطح دسترسیتان را ارتقا دهید.
در مقالهای جداگانه به معرفی سرویس ای کست پرداختیم و توضیحات دقیقتری دربارهی این سرویس میزبانی پادکست نوشتیم.
پادبین
پادبین هم همچون کست باکس علاوه بر سرویس میزبانی پادکست اپلیکیشن اختصاصی برای مخاطبان پادکست نیز دارد و عمدتا آنرا به عنوان یک سرویس برای مخاطبان میشناسند. امکانات کاملی دارد و آنچه پادبین را از سایر رقبایاش متمایز میکند، سیستم گزارشدهی کاملیاست که دارد.
با سرویس رایگان پادبین فقط میتوانید ۵ ساعت محتوا را بارگزاری کنید که عملا نمیتواند برای انتشار پادکست به شکل مستمر کارآمد باشد، اما برای شروع احتمالا گزینهی بدی نیست.
هاست پادکست پادبین در نسخهی تجاری حداقل هزینه ای ۱۰۰ دلاری برایتان به همراه خواهد داشت.
انکر
انکر (anchor) تا پیش از آنکه تصمیم به تحریم کاربران ایرانی بگیرد، جذابترین انتخاب ممکن بود. تنها سرویس کاملا رایگان خارجیست که من میشناسم و حقیقتا امکانات جذاب و جامعی دارد. چندسال پیش، اسپاتیفای آنرا خرید و به عنوان بخشی از برنامهی توسعهی سرویس پادکست خود از آن بهره میبرد.
امکانات جامعی دارد، پایداریاش بالاست و محدودیتی در حجم و تعداد اپیزودهای پادکست پیش رویتان نمیگذارد. با اینحال، همواره این خطر وجود دارد که از روزی، دلش بخواهد که سرویساش را از حالت رایگان به پولی تغییر دهد!
من حدس میزنم که این اتفاق به این زودیها نیافتد. همانطور که عرض شد، اسپاتیفای (مالک انکر) برنامهریزی مفصلی برای توسعهی سرویس پادکست خود دارد و سرمایهگذاری زیادی در این عرصه داشته. روند توسعهی انکر هم نشان میدهد که بنایاش بر آن است که تا حد امکان، پادکستسازی را سادهتر و تعداد پادکسترهای عضوش را افزایش دهد.
با اینوجود، حتی اگر که روزی سرویس انکر از حالت رایگان خارج شود، با امکان انتقال نشانی فید میتوان مشترکان را به سرویسدهندهی دیگری منتقل کرد.
تعداد خیلی زیادی از پادکست های فارسی از این سرویس برای نشر انتشار پادکست شان استفاده میکنند و بنده نیز مشترک و کاربر همین سرویسم.
اخیرا انکر سرویس خود را برای ایرانیان محدود کرده است. پس دیگر نمیتوان آنرا گزینهای به درد بخور دانست!
کست باکس
کست باکس (castbox) علاوه بر آنکه سرویسی شناختهشده برای شنیدن پادکست است، امکان بارگزاری و انتشار پادکست را نیز در اختیار کاربران پادکستسازش گذاشته. تجربهی چندبار مکاتبهی من با این شرکت نشان میدهد که ارزش و اعتبار زیادی برای پادکسترها قائل است و میخواهد این وجه از سرویساش را توسعه دهد.
من شخصا از سرویس انتشار کست باکس استفاده نکردم، اما برخی از پادکسترهای ایرانی را میشناسم که از آن برای انتشار پادکست شان استفاده میکنند.
لیبسین
لیبسین (libsyn) سرویس رایگان ندارد و سرویس پایهاش چنددلاری در ماه برایتان هزینه دارد. اما امکانات تحلیلی و مدیریتی کمنظیری در اختیارتان میگذارد که در هیچکدام از سرویسهای رایگان انتشار پادکست نمیتوانید نظیرشان را پیدا کنید.
به شخصه اگر امکان پرداخت مستقیم دلاری برایم فراهم بود، بیتردید از این سرویس استفاده میکردم.
شنوتو
بیشک شنوتو بزرگترین سرویس پادکست ایرانی است و میزبان بسیاری از پادکستهای پرشنوندهی فارسیست. سرویس میزبانی و انتشار پادکست شنوتو کاملا رایگان است، اما یک محدودیت عجیب دارد: حداکثر حجم فایل باید تا ۱۲۰ مگابایت باشد!
پس از آنکه پادکست خود را در شنوتو تعریف کردید، باید با بخش پشتیبانیشان تماس بگیرید تا آدرس فید را برایتان فعال کنند. پس از آن، ثبت در اپلیکیشنهای پادکست را انجام دهید.
حسن شنوتو در کنار رایگان بودن آن است که میتوانید مطمئن باشید هیچوقت تحریم و یا فیلتر نمیشوید.
ناملیک
ناملیک هم یک سرویس پادکست ایرانی دیگر است که از سالهای خیلی دور فعالیت میکند. پنل سادهای دارد و نباید از آن انتظار امکانات مفصلی داشته باشید. چندان مطمئن نیستم که به شما فید اختصاصی ارائه میدهد و یا نه، فلذا لازم است پیش از انتشار پادکست تان در آن این مساله را سوال کنید.
مقایسه سرویس های میزبانی پادکست
سرویس | کشور | هزینه | محدودیت بارگزاری | مزایا | معایب |
شنوتو | ایران | ندارد | ندارد | ۱. نبود خطر تحریم ۲. سرورهای داخلی (سرعت بیشتر برای کاربران) | ۱. پشتیبانی نامناسب ۲. رابط کاربری ضعیف ۳. آمار ناکافی |
ناملیک | ایران | ندارد | ندارد | ۱. نبود خطر تحریم ۲. سرورهای داخلی (سرعت بیشتر برای کاربران) | ۱. آمار ناکافی ۲. فرایند ثبتنام غیرشفاف ۳. آمار نامطلوب |
پادبین | آمریکا | ندارد | جمعا ۵ ساعت | ۱. آمار دقیق و معتبر ۲. پنل کاربری حرفهای | ۱. نسخه رایگان با محدودیت بارگزاریاش عملا ناکارآمد است ۲. ممکن است دست به تحریم کاربران ایرانی بزند |
ای کست | سوئد | ندارد | ندارد | ۱. امکانات جامع ۲. اعتبار بالا | ۱. خطر تحریم ۲. امکان اعمال تغییر در پلن رایگان |
کست باکس | هنگکنگ | ندارد | ندارد | ۱. امکانات مطلوب ۲. آماردهی نسبتا خوب ۳. رابط کاربری ساده | ۱. خطر تحریم ۲. پشتیبانی نامناسب |
پیشنهاد کارگاه برای انتشار پادکست
همانطور که در چند سطر بالاتر عنوان شد، من کارگاه را در انکر منتشر میکنم. (تا پیش از تحریم) اما اگر مسالهی پرداخت دلاری برای وجود نداشت، بیتردید از لیبسین بهره میبردم. مهمترین علت این انتخاب هم، امکانهای متعدد آماری و تحلیلی libsyn است که مشابهاش را در کمتر سرویسی یافتم. از سویی دیگر، تعرفهی ارزانی دارد و حتی با تبدیل ریال هم معقول به نظر میرسد.
اما حالا، در بین گزینههای رایگان روی میز، فکر میکنم که انکر بهینهترین انتخاب ممکن است. دلایل این انتخاب را میتوانم در گزینههای زیر بدانم:
- رایگان است و به نظر میرسد که رایگان باقی میماند
- محدودیت حجمی و یا زمانی ندارد
- فید استاندارد ارائه میکند
- پنل کاربری سادهای دارد
- قابلیت انتقال مخاطبان فید را ارائه میدهد
بعد نوشت: جمعبندی بالا تا پیش از تحریم ایران توسط انکر. در حال حاضر بنا دارم که سرویس میزبانی پادکست کارگاه را به Acast منتقل کنم.
امیدوارم توضیحات این مقاله برایتان مفید بوده باشد و توانسته باشید از بین گزینههای پیشنهادی، سرویس را انتخاب کنید. همانطور که عرض شد، تنوع سرویسهای خارجی و غیر رایگان بیش از اینهاست که با کمی جستجو میتوانیم به آنها دست یابید.
همچنین، به دلیل تغییر مستمر در شرایط و هزینهها، جزئیات بیشتر را در این خصوص نیاوردم که میتوانید در سایت رسمی خودشان مطالعه کنید.
بسیار استفاده کردم بخصوص نظر نهایی در رابطه با انکر که واقعا دنبال همین بودم . مرسی
acast رو هم عملا نمیشه تو ایران استفاده کرد چون میخواد کارت اعتباری رو وارد کنی تو سایت تا تاییدش بکنه و تو لیست کارت ها کشور ایران وجود نداره
سلام
لغت بارگذاری هم در متن و هم در جدول پایانی به اشتباه بارگزاری نوشته شده.
ممنون از توضیح کامل و جامعتون