من خیلی بیشتر و البته پیشتر از آنکه دست به ساخت پادکست بزنم، از فواید پادکست ها منتقع بودم و شنونده و طرفدار این مدیوم ارتباطی بودم. اولینباری که شنیدن پادکست را آغاز کردم، اینقدر هیجانزده شدم که پشتبندش، چند قسمت دیگر از آنرا هم شنفتم. فایده پادکست ها پرشمار است، اما در این یادداشت تنها به سه مورد از آنها پرداختم.
حقیقتا مدیوم پادکست یکی از اعجازانگیزترین گونههای محتواییست. شاید بگویید که نه، کاپ قهرمانی محتوا به ویدئوها متعلق است! راستش را بخواهید، عمدهی آدمها با شما همنظرند و آمار نیز چنین میگوید. اما برای من، پادکست (و نه هر نوع محتوای صوتی دیگری، صرفا پادکست) معنا و کاربردی ورای این دارد.
نوشتن مطلبی که فایده پادکست ها را شرح دهد شاید چندان کار معقولی نباشد. اما اگر کمک کند که یکی-دو نفر بیشتر به شنیدنش روی بیآورند، احتمالا به زحمتش میارزد.
جهانتان را توسعه میدهد
در بین پادکستهایی که دنبال میکند، موضوعات چندان متنوعی قرار دارد که گاهی خودم هم تعجب میکنم. از پادکستی که پدری با دخترش میسازد گرفته تا بانویی که اشعار نظامی را با زبانی همهفهم تفیسر میکند.
شنیدن پادکست های مختلف و در موضوعاتی که کمتر پیش میآید مستقیما به سراغشان بروید، کمک میکند که با موضوعاتی مواجه شوید که از وجودشان هیچ خبر نداردید. دانستنِ چیزهایی مختلف و نامرتبط، همانند خواندن رمان، جهان و جهانبینیتان را توسعه میدهد.
زمانهای مُرده را زنده میکند
وقتی مشغول شستن ظرفهایتان هستید یا در ترافیکی کشنده گرفتار آمدید، قاعدتا گزینههای زیادی برایتان باقی نمیماند. هرچند میشود در این دو موقعیتی که مثال زدم یا موقعیتهایی مشابه، کتاب صوتی شنید و یا موسیقی گوش داد، اما باور کنید که شنیدن پادکست چیز دیگریست.
پادکستها در زمانهای مختلف تولید و منتشر میشوند و میتوانید بسته به زبان مُرده که در پیش روی دارید، شنیدنشان را آغاز کنید. دومین فایده پادکست را میتوان در این مهم خلاصه کرد که کمک میکند از وقتهایی که به هیچ کار دیگری نمیآیند، بهرهی جذابی ببرید.
یادگیری را توسعه میدهند
هرچند به زعم من شنیدن پادکست احتمالا بهترین مدیوم ممکن برای یادگیری نیست، اما میتوانند کمککننده باشند. فیالمثل، اگر در حوزهی روابط عمومی مشغولید، شنیدن و دنبال کردن پادکست های روابط عمومی میتوانند تکه مهارتها و خرده تجربههای متنوعی را برایتان پدید آورند.
دوست صمیمی پیدا میکنید
گویندهی پادکست، عمدتا بیخ گوشتان حرف میزند! معمولا پادکست ها با هدفون شنیده میشوند و تجربه شنیدن پادکست، مشابه آن است که کسی در گوشتان حرف میزند. شاید این توصیف این ویژگی به عنوان فایده پادکست ها کمی عجیب به نظر برسد اما، برای من، گویندهی پادکستهای محبوبم به دوستانی نادیده بدل شدند.
بسته به اینکه راهبر پادکستی که میشنوید چقدر به فن بیان و برقراری ارتباط مسلط باشد، این ارتباط میتواند چندان عمیق شود که اگر کمی وقفه در انتشار اپیزود تازه پدید آید، احساس دلتنگی کنید. یکی دیگر از فواید پادکست ها پس یافتن دوستان تازه است. باور کنید، واقعیاست!
کنجکاوی را آسان میکند
یکی از تفریحات من آن است که هرازگاهی در آرشیو کستباکس به دنبال پادکستهای تازه بگردم و موضوعاتی نو برای دنبال کردن پیدا کنم. همین دیروز بود که پادکستی دربارهی قصههای فرعی هریپاتر پیدا کردم و بیآنکه بفهمم، یکی دو ساعتی را مشغول به شنیدن اپیزودهای مختلفش شدم.
پنچمین فایده پادکست ها برای من، سادهکردن روش ارضای میل کنجکاوی بود. اگر کمی به خودتان مرارت دهید و شنیدن پادکستهای انگلیسی را هم آغاز کنید، دسترسیتان به طیف وسیعی از پادکستها در موضوعات مختلف گشوده میشود.
دربارهی پادگیر
در پادکست کارگاه، قسمتی را تحت عنوان «پادگیر» ایجاد کردم که هرازگاهی دربارهی فواید پادکست و شیوههای خلقشان بنویسم. احتمالا بیشتر تجربههای خودم و گاهی هم ترجمه از منابع معتبری که دنبال میکنم. به نظرم اینطور آمده که در اینباره، کمتر محتوای خوبی یافت میشود. این شد که پادگیر شکل گرفت.