لنا زنده دل | هدهانتر | کمبود نیروی کار متخصص: افسانه یا واقعیت؟

لنا زنده دل یکی از هدهانترهای قدیمی و فعال ایران است که عمدتا با سازمان‌های بزرگ و چندملیتی همکاری دارد. با او درباره‌ی خدماتی که می‌توان از یک هدهانتر انتظار داشت کپ زدم و پیرامون اصول حرفه‌ای این حوزه گفتگو کردم.
لنا زنده دل

هدهانتر ها بخشی از بدنه‌ی بازار منابع انسانی را تشکیل می‌دهند و عمده‌ی تمرکزشان به جذب و تامین نیروهای ارشد سازمان‌هاست. لنا زنده دل یکی از هدهانترهای قدیمی بازار کار ایران است و در طی قریب به ۱۳ سال کار در فضای منابع انسانی، با سازمان‌های مختلفی همکاری داشته.

با او درباره‌ی وضعیت بازار کار ایران گپ زدم و از شرایط و قواعد هدهانتینگ در ایران پرسیدم. شنیدن این گفتگو می‌تواند برای متخصصان حوزه‌ی منابع انسانی ومدیرعامل

پادکست کارگاه کمک می‌کند که مسیر شغلی خود را حرفه‌ای طی کنید و حوزه‌ی منابع انسانی را بهتر بشناسید. با دنبال کردن کارگاه در کست‌باکس، اولین نفری باشید که از انتشار گفتگوی تازه مطلع می‌شوید. راهنمای استفاده از کست باکس

گفتگو با لنا زنده دل را با این سوال کلیدی آغاز کردم: آیا کمبود نیروی کار متخصص که به گفتگوی قالب در یکی-دوسال اخیر بدل شده، از اساس واقعیت دارد یا نه؟ او معتقد است که مساله‌ی اصلی، نه در کمبود نیروی متخصص که در شیوه‌های جذب است. تومان‌که بخشی از گفت‌وگوی‌مان به بحث پیرامون تغییر پارادایم‌های کاری کشیده شد و درباره‌ی الزام سازمان‌ها به تغییر نگرش در این بخش پرداختیم.


درباره لنا زنده دل

لنا زنده دل مسیر شغلی اش را ۲۲ سال پیش و در شرکت Schneider Electric آغاز می‌کند. پس از چندی به تیم منابع انسانی می‌پیوند و در بخش Internal Communication این مجموعه، مسیر حرفه‌ای‌اش را ادامه می‌دهد. او سپس مدیریت منابع انسانی سازمان‌های دیگری همچون نستله را در ایران به عهده می‌گیرد و در سال‌های اخیر، به صورت مستقل و فریلنسر به عنوان هدهانتر با شرکت‌ها همکاری می‌کند.

۵/۵ - (۱ امتیاز)
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته‌های مرتبط
توحید علی اشرفی

فرهنگ سازمانی علی‌بابا چگونه ایجاد و جاری شد | توحید علی اشرفی | راهبر بازاریابی گروه علی بابا

در چهل‌وهشتمین ایپزود کارگاه با توحید علی اشرفی درباره‌ی فرهنگ سازمانی علی‌بابا و شکل ایجاد و جاری‌سازی‌اش گپ زدیم. همینطور به شکل و روند توسعه‌ی مفهوم بازاریابی در این شرکت پرداختیم و نحوه‌ی تصمیم‌گیری‌های خرد و کلان را مرور کردیم. شنیدن این گفتگو، علاوه بر فعالان حوزه‌ی بازاریابی، می‌تواند برای مدیران و کارکنان تیم‌های منابع انسانی نیز مفید و کارآمد باشد.
ادامه
حورا وکیلی سرپرست رضایت همکاری داتین

سرپرست تجربه همکاری | حورا وکیلی | رضایت شغلی چگونه ایجاد می‌شود؟

در دومین قسمت ویژه (ابوالمشاغل) کارگاه با حورا وکیلی گفتگو کردم که حالا دو سال است که به عنوان سرپرست تیم تجربه همکاری با داتین همکاری می‌کند، اما پیش‌تر در مشاغلی عمدتا حول بازاریابی و محتوا فعال بوده است. با حورا درباره‌ی رضایت شغلی، عوامل و خصیصه‌های‌اش و شیوه‌های پایش و تامین‌شان در سازمان گفت‌وگو کردیم.
ادامه
نازلی ابراهیمی مربی مسیر شغلی

منابع انسانی مدرن چه وظایف تازه‌ای دارد؟ | مربی مسیر شغلی | نازلی ابراهیمی

نازلی ابراهیمی همین چندسال قبل، بعد از سیزده سال کار و تحصیل از مالزی به ایران بازگشت و حالا به عنوان مربی مسیر شغلی و مدیرعامل شرکت فازینو مشغول به‌کار است. با او درباره منابع انسانی مدرن و وظایف تازه‌ای که به عهده دارد گپ زدیم.
ادامه
Total
0
Share