در برهههای مختلف، کتابهایی در بازار نشر ایران «ترند» میشوند. میتوان آنها را بر پیشخوان کتابفروشیها دید، دربارهشان در پادکستهای مختلف شنید و در شبکههای اجتماعی دربارهشان خواند. گفتوگو با مصطفی طرسکی که موسس و مدیرعامل نشر نوین است را با پرسش دربارهی شیوهی انتخاب کتابهایشان برای ترجمه آغاز کردم تا از آن محل، فرمول و روالشان را برای کشف و تولید «کتابهای موفق» بفهمم.
با مصطفی طرسکی کمی هم دربارهی بازار کتاب و صنعت چاپ آن گپ زدیم و از مشکلاتش گفتیم. قدری هم دربارهی طیف وسیع و متنوع کتابهای توسعه فردی و یا خودیاری صحبت کردیم و مرز باریک میانشان گفتیم. هرچند هدف آن نبود اما، بهنظر، به چارچوبی برای تشخیص کتابهای «سالم» توسعه فردی رسیدیم که میتواند به مثابه الگویی برای انتخاب کتابها برای خواندن عمل کند.
نشر نوین از قدیمیترین ناشران فارسی نیست، اما بیش از یک دهه در این حوزه فعال است. شنیدن روند ورود مصطفی طرسکی به این حوزه و گامهایی که در طی مسیر برداشته است، مفید و جذاب است. نشر نوین به مثابه یک استارتاپ کارش را آغاز کرد و رفتهرفته خود را با خواستِ بازار و نیاز مخاطب همسو کرد. توأمان، ارزشهایی ورای قواعد بازار، منجر به آن شد که بتوان ضمن حضور در بازار، خود را بهعنوان ناشری موثر تثبیت کند.
اگر به صنعت نشد علاقهمند هستید، پیشنهاد میکنم گفتوگوی پیشین من با حامد کنی مدیرعامل نشر روزبهان را نیز بشنوید.