چندروز پیش اولین گزارش پادکست فارسی به سعی آژانس پادادز منتشر شد. مستقل از محتوا، آنچه اهمیت دارد، رشد جامعهی پادکسترهای فارسی -چه به لحاظ کمی و چه کیفی- است. آنچنان که توانسته جذابیتهای لازم برای پدید آمدن کسبوکاری تازه را فراهم کند. پادادز نخستین آژانسیست که بر تبلیغات پادکست متمرکز است و به کسبوکارها کمک میکند تبلیغات در پادکست را به فعالیتهای بازاریابیشان بیافزایند.
بر اساس اولین گزارش پادکست فارسی تعداد شنوندگان پادکست در جهان به رقمی قریب به ۵۰۵ میلیون نفر رسیده که از این تعداد، سهم پادکستهای فارسیزبان ۸ میلیون نفر است. به بیانی دیگر قریب به ۸ میلیون کاربر فارسی زبان در سراسر جهان مخاطب یکی از پادکستهای فارسی موجودند.
کست باکس، همانطور که قابل حدس است، مهمترین اپلیکیشن پادکست در بین فارسیزبانان است و بیش از ۸۰ درصد مخاطبان پادکست از آن بهره میگیرند.
چیزی قریب به نه هزار پادکست فارسی پدید آمده که البت، همهی آنها فعالیت مستمر و مداوم ندارند. از این تعداد فقط ۱۹۰۰ پادکست طی یک سال گذشته، اپیزود تازهای منتشر کردهاند. به عبارتی دیگر، کمتر از ۲۰ درصد از پادکستهای فارسی امروز فعالاند.
در بخشی از گزارش پادکست فارسی به زمینهی ارتقای کمی پادکستهای فارسی اشاره شده است. حجم قابل توجهی از پادکستهای فارسی -همچون کارگاه!- در سال ۲۰۲۰ و در اوج همهگیری کرونا فعالیتشان را آغاز کردند. اما پس از چندی، احتمالا با فروکش کردن خطرات این بیماری، بسیاری از آنها از ادامه فعالیت باز ایستادند.
گزارش پادکست فارسی که به همت podads تهیه شده، زبانِ روایی مطلوبی دارند و طیف وسیع -و بعضا مهمی- از دادهها را در برمیگیرد. بهلحاظ بصری، هارمونی جذابی دارند و چه برای علاقهمندان به پادکست و چه فعالان آن، حاوی دادههای ارزشمند است. به عنوان اولین تلاش در این حوزه، به خوبی توانسته تصویر قابل قبولی از وضعیت پادکستهای فارسی زبان ارائه کند.
امید که در نسخههای بعدی این گزارش، دادهها و تحلیلهای کیفی نیز به این گزارش اضافه شود، روش تحقیق و تجمیع دادهها شفافتر بیان شود و با کمک پادکسترهای مختلف، دادههای کمی نیز تدقیق شود.
اولین گزارش پادکست فارسی را میتوانید در لینک زیر دریافت کنید. همچنین، آیین رونمایی این گزارش که به صورت وبیناری برگزار شد، از طریق این لینک قابل مشاهده است.