لنا زنده دل یکی از هدهانترهای قدیمی و فعال ایران است که عمدتا با سازمانهای بزرگ و چندملیتی همکاری دارد. با او دربارهی خدماتی که میتوان از یک هدهانتر انتظار داشت کپ زدم و پیرامون اصول حرفهای این حوزه گفتگو کردم.
در چهلوهشتمین ایپزود کارگاه با توحید علی اشرفی دربارهی فرهنگ سازمانی علیبابا و شکل ایجاد و جاریسازیاش گپ زدیم. همینطور به شکل و روند توسعهی مفهوم بازاریابی در این شرکت پرداختیم و نحوهی تصمیمگیریهای خرد و کلان را مرور کردیم. شنیدن این گفتگو، علاوه بر فعالان حوزهی بازاریابی، میتواند برای مدیران و کارکنان تیمهای منابع انسانی نیز مفید و کارآمد باشد.
میهمان این قسمت از کارگاه تمام طول مسیر شغلی ۲۰ سالهاش را در یک سازمان سپری کرده. با محمد شهرمیانی درباره مسیر شغلی منابع انسانی، نقش آموزش اصولی و وفاداری به سازمان گپ زدم.
نازلی ابراهیمی همین چندسال قبل، بعد از سیزده سال کار و تحصیل از مالزی به ایران بازگشت و حالا به عنوان مربی مسیر شغلی و مدیرعامل شرکت فازینو مشغول بهکار است. با او درباره منابع انسانی مدرن و وظایف تازهای که به عهده دارد گپ زدیم.
طراحی مسیر شغلی موضوعی پرتکرار در حوزهی کار حرفهایست. در گفتگو با آقای وفا علی کمالیان که تجربهای ۲۰ ساله در حوزهی مشاوره منابع انسانی دارند، سعی کردیم کمی دقیقتر به این مفهوم نگاه کنیم و بفهمیم که آیا حقیقتا مسیر شغلی را میتوان طراحی کرد و یا نه؟
در دومین قسمت ویژه (ابوالمشاغل) کارگاه با حورا وکیلی گفتگو کردم که حالا دو سال است که به عنوان سرپرست تیم تجربه همکاری با داتین همکاری میکند، اما پیشتر در مشاغلی عمدتا حول بازاریابی و محتوا فعال بوده است. با حورا دربارهی رضایت شغلی، عوامل و خصیصههایاش و شیوههای پایش و تامینشان در سازمان گفتوگو کردیم.
پرگل پارساپور اولین میهمان من در کارگاه بود. او کار در حوزهی منابع انسانی را از اسنپ آغاز میکند و سپس در کسبوکارهای دیگری همچون شب و موبایلت نیز در سمت مدیر منابع انسانی کار میکند. این گفتگو میتواند برای کسانی که به دنبال یافتن مسیر شغلی مدیر منابع انسانی هستند و مفید واقع شود.