طراح تجربه کاربری | علی سادات طلب

شغل طراحی تجربه کاربری چندسالی‌ست که در کشورمان تعریف شده و در همین مدت، تغییر و توسعه‌ی بسیاری را به خود دیده. حالا، چندده عنوان شغلی مختلف وجود دارد که همگی در سیطره‌ی تجربه کاربری تعریف می‌شوند. علی سادات طلب که پیش از این به عنوان طراح تجربه کاربری کافه بازار و دیوار و چند شرکت دیگر فعال بوده، حالا شرکت طراحی تجربه کاربری خود را راه‌اندازی کرده و در این گفت‌وگو، به معرفی این شغل و زیربخش‌های پرداخت.
طراح تجربه کاربری علی سادات طلب

هفدهمین قسمت از پادکست کارگاه به گفتگو با علی سادات طلب و پیرامون شغل طراحی تجربه کاربری اختصاص یافت. در این گفت‌وگوی دوساعته، سعی کردیم با تعریفی عملی از تجربه کاربری آشنا شویم و توأمان مسیر شعلی یک طراح تجربه کاربری را تعریف کنیم.


درباره علی سادات طلب

علی سادات طلبی همینک به عنوان هم‌بنیانگذار استدیوی طراحی تجربه کاربری Redesign Lab مشغول به‌کار است. پیش از این، به عنوان طراح ارشد تجربه کاربری و سرپرست تیم‌های طراحی محصول در شرکت‌های کافه‌بازار، دیوار، آدران و فناپ مشغول بوده و به عنوان طراح UX تا راهبر تیم‌های طراحی، مسیر شغلی خود را پیش برده است. علی مسیر خود را از برنامه‌نویسی فرانت اند آغاز و در ادامه به سمت حوزه‌ی طراحی می‌آید.


شنیدن و تماشای کارگاه

این نخستین قسمت از کارگاه است که علاوه بر نسخه‌ی صوتی، نسخه‌ی ویدئویی نیز دارد! مثل همیشه، برای شنیدن این گفتگو می‌توانید از پلیر بالای این صفحه استفاده کنید و یا از طریق اپلیکیشن‌های پادکست مثل کست‌باکس مشترک کارگاه شوید. در صفحه شنیدن، لینک برخی پادکچرهای محبوب آمده است. برای تماشای نسخه‌ی ویدئویی نیز می‌تواند به صفحه‌ی کارگاه در یوتیوب مراجعه کنید.


همچنین بخوانید:‌ تحقیق و طراحی تجربه کاربری برای محصولات فیزیکی | صبرا عمادی | طراح تجربه کاربری شرکت niko

۵/۵ - (۲ امتیاز)
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته‌های مرتبط
امیر شبانی مدیر هنری دیوار

مدیر هنری کیست و چه وظایفی دارد؟ امیر شبانی | مدیر هنری دیوار

امیر شبانی که این‌روزها به عنوان مدیر هنری در شرکت دیجی‌کالا مشغول به‌کار است، مسیر حرفه‌ای خود را از طراحی گرافیک آغاز می‌کند و مدتی را هم بر روی بازاریابی دیجیتال تمرکز می‌کند. با او درباره‌ی نقش و وظایف یک مدیر هنری صحبت کردیم و از مهارت‌های لازم در این حرفه پرسیدم.
ادامه
طراح سرویس و طراح خدمات | صالح امینی

طراح خدمات | صالح امینی | طراحی خدمات چگونه به کسب‌وکارها کمک می‌کند؟

صالح امینی که طی شش-هفت سال گذشته به شکل مستمر درگیر توسعه و کار حول مفهوم طراحی خدمات بده، میهمان قسمت بیست‌وهفتم کارگاه شد. با صالح درباره‌ی مسیر شغلی و تحصیلی او و همچنین، بازار کار طراحی خدمات گفت‌وگو کردم. همچنین درباره‌ی اثراتی که بهره‌گیری از این حرفه برای کسب‌وکارها به همراه دارد گپ زدیم.
ادامه

این پیام فقط یک‌بار ظاهر میشه!

پادکست کارگاه هر هفته با یک متخصص گفت‌وگو می‌کنه و از تجارب حرفه‌ایش می‌پرسه. با اشتراک رایگان پادکست کارگاه، هرشنبه می‌تونی تجربه‌های جذابی رو بشنوی و مسیر شغلی و زندگی‌تو بهبود بدی. کافیه توی اپلیکیشن Castbox دنبال «کارگاه» بگردی یا روی لینک زیر کلیک کنی.

Total
0
Share