اگر متولد دهههای شصت به قبل هستید، احتمال آنکه کار پارهوقت حین تحصیل را تجربه کرده باشید بسیار است. اما پس از آن بعید است که به کار دانش آموزی اشتغال یافته باشید. هرچند در سالهای اخیر کار در منزل برای دانش آموزان رونق بسیاری یافته، اما کماکان والدین نسبت به آن با تردیدهای فراوانی روبرو هستند.
طی سالهای اخیر، فرهنگ عمومی خانوارهای ایرانی تغییرات بسیاری یافته و نمود یکی از همین تغییرات آن است که والدین کمتر وایل به کار کردن فرزندان دانشآموز خود هستند. اگر در گذشته، فعالیتهای پارهوقت در تعطیلات تابستانه مرسوم بود، امروز به ندرت میتوان این رویکرد را در بین خانوادهها دید.
در مقاله تلاش داریم نگاهی به مفهوم مناقشهبرانگیز کار کردن دانش آموزان بیاندازیم. امیدواریم که خواندنش هم برای دانش آموزان و هم والدین مفید باشد.
کار دانش آموزی یعنی چه؟
کار کردن دانش آموزان یعنی کار به موازات تحصیلی در دوران راهنمایی یا دبیرستان. طبعا کار کردن دانش آموزان به صورت پارهوقت و خارج از ساعات حضور در مدرسه تعریف میشود و نباید اخلالی در روند تحصیل پدید آورد. در دوره دانش آموزی، لازم است که عمدهی تمرکز و زمان دانشآموز صرف امور تحصیلیاش شود.
اما حضور دانش آموز در محیط کار حرفهای و تجربهی فضای کاری میتواند ثمرات پرشماری را به همراه داشته باشد. هدف اصلی کار دانش آموز صرفا درآمد نیست و بیشتر متمرکز بر شناخت فضای کار حرفهای است.
کار دانش آموزی مفید است؟
راستش را بخواهید، وقت آن رسیده که بهجای عبارت «علم بهتر است یا ثروت» از عبارت «علم بهتر است یا مهارت» استفاده کنیم. شاید برای پدر و مادرهایی که خود در جریان پرفشار کنکور و تحصیل مدارج عالیه بزرگ شدهاند و ناچار بودند تمام حواسشان را به مسیر تحصیلی متمرکز کنند، پذیرش کار دانش آموزشی و مهارتاندزی حرفهای توسط فرزندانشان چندان میسر نباشد.
اما حقیقت آن است که پارادایمهای جهان واقعی تغییر کرده و دیگر مانند قبل نمیتوان نقش تحصیل را مانند قبل در رشد و تعالی و موفقیت افراد مهم و کلیدی دانست. نگاهی به پولسازترین مشاغل دنیا بیاندید، بخش عمدهی آنها وابستگی مستقیمی به تحصیلات دانشگاهی ندارند و به شدت به مهارتهای حرفهای که حین کار بهدست میآیند، متکیاند.
کار کردن دانش آموزان به موازات تحصیل کمک میکند که درک بهتری از مناسبات جهانی واقعی پیدا کنند، دنیای کار حرفهای را بشناسند و تا حد لازم به مسائل اقتصادی اشراف بیابند.
چه حرفههایی برای کار دانش آموزی مناسب است؟
درآمد کار دانش آموزی شاید محرک جذابی باشد، اما به قطع مهمترین آن نیست. به عنوان دانش آموز، وظیفهی شما آن است که دورهی تحصیلیتان را کیفیتی مطلوب به پایان ببرید و کار موازی، یک
کار دانش آموزی و چند نکته برای والدین
به طور کلی، فعالیت اقتصادی و حضور در جامعهی واقعی به نفع فرزند شماست و نباید سد این راه شوید. اما این بدان معنا نیست که نظارت خود را از یاد برده و فراموش کنید که فرزندان همچون گذشته به حمایت شما نیاز دارد. نکات زیر، میتواند کمکرسان شما در مسیر ایجاد فرصت بهتری برای کار فرزندتان باشد.
در انتخاب شغل و محل کار همراهی کنید
مطمئن شوید که محل کار فرزندتان استاندارد و ایمن است و هیچ نوعی از آسیب تهدیش نمیکند. بهترین گزینه، محل کار خودتان و یا یکی از آشنایان نزدیک است.
به فرزندتان سخت نگیرید
بیشک این احتمال وجود دارد که در روزها و هفتههای اول آغاز کار دانش آموزی با مختصری افت تحصیلی روبرو شد. در صورت بروز این وضعیت، حتما با او گفتگو کنید. اما از آن به عنوان اهرمی برای فشار به ترک کار استفاده نکنید.
از او حمایت کنید
واقعیت آن است که کار کردن دانش آموز شما جزئی از وظایف او نیست و اگر تصمیم به کارکردن دارد، نشاندهندهی آن است که بنا به علاقهاش میل به تلاش مضاعف دارد. حامی او باشید و به او نشان دهید که متوجه تلاشاش هستید.
با مشاغل مختلف آشنا شوید
شاید پیش از آنکه به دنبال حرفهای برای اشتغال فرزندتان باشید، بد نباشد که به او در پیدا کردن شغل ایدهآل و مناسباش کمک کنید. شنیدن پادکست کارگاه و گفتگوی افراد متخصص در حوزههای گوناگون میتواند به این مهم کمک کند. پادکست چیست؟ کارگاه را میتوانید در کست باکس دنبال کنید.
کار در منزل برای دانش آموزان
امیدواریم که آنچه پیشتر نگاشته شد، توانسته باشد تا حدی، نگاه شما را به کار دانش آموزی روشنتر کند. اگر فرزند دانش آموز شما مایل به کار ضمن تحصیل شد، شاید در نظر گرفتن فعالیتهایی که نیازمند حضور در محیطی دیگر نداشته باشد، انتخاب مناسبی به نظر آید. کار در منزل برای دانش آموزان این فایده را دارد که میتواند با نظارت والدین انجام شود، زمان کمتری بگیرد و لطمهای به تحصیل وارد نکند.
در ادامه، چند کار در منزل برای دانش آموزان پیشنهاد میشود که میتوانید با در نظر گرفتن مواردی که پیشتر عنوان شد دربارهشان بررسی بیشتری داشته باشید.
طراحی سایت
اولین پیشنهاد کار در منزل برای دانش آموزان در حوزهی فنی و برنامهنویسی وبسایت است. هرچند رسیدن به درآمد در این عرصه، به کسب مهارت نیازمند است و نمیتوان در کوتاهمدت انتظار پیشرفت چشمگیری در آن داشت، اما به نظر یکی از گزینههای جذاب برای کار دانش آموزی ست.
خوشبختانه منابع آموزشی در این عرصه بسیار زیاد و عمدتا رایگان است و اگر فرزند شما چندماهی را با تمرکز به مرور این آموزشها بگذارند، میتواند کار در منزل را به صورت فریلنسری آغاز کند. شنیدن اپیزود توسعه دهنده وردپرس میتواند تا حدود زیادی چشمانداز بهتری نسبت به این حرفه ایجاد کند.
فروش و بازاریابی
گزینهی دومی که میتواند در فهرست کار در منزل برای دانش آموزان قرار گیرد، فروش و بازاریابی تلفنی و یا آنلاین است. فارغ از اینکه فرزند شما در آینده به چه شغل و حرفهای گرایش پیدا کند، مهارت فروش و بازاریابی میتواند در موفقیت شغلی اش نقش بسزایی ایفا نماید.
نگاهی به شرح شغلی کارشناس فروش بیاندازید و مهارتهای پیشنهاد شده را آزمون کنید. همینکه بتوانید با مردم واقعی گفتوگو کردن را تمرین کنید، گام بزرگی در مسیر شغلی تان خواهد بود.
تولید محتوا
تولید محتوا میتواند گزینهی بعدی برای کار در منزل برای دانش آموزان باشد. مهارت نگارش نیز همانند مهارت فروش میتواند در بسیاری از مشاغل و حرفهها کارآمد باشد.
خوشبختانه در این حوزه نیز منابع آموزشی بسیاری در دسترس است که میتواند فرایند تسلط نسبی را سادهتر کند. همچنین، سایتهای بسیاری همچون نویسش وجود دارند که میتوانند اشتغال به کار فریلسنری را تسهیل کنند.
شنیدن اپیزود کپی رایتر نیز میتواند چشماندازی بهتری نسبت به این موقعیت شغلی و حرفهی تخصصی برایتان فراهم آورد.
پرسش هایی درباره کار دانش آموزی
آنچه که خواندید، نگاهی گذا به موضوع کار ضمن تحصیل برای دانش آموزان مقطع دبیرستان بود. طبعا کار کردن در سنین کمتر چندان توصیه نمیشود. امیدواریم که این راهنمای خلاصه توانسته باشد تا حدی نگاه شما را به موضوع روشنتر کند.
در ادامه چند پرسش پرتکرار در این خصوص را بررسی کرده و پاسخ دادیم.