خاک کارخانه | روایتی از یک روایت | شیوا خادمی، عکاس و نویسنده

خاک کارخانه روایتی از یک مکانِ ناموجود است. شیوا خادمی روایت‌گر این کتاب است که با متن و عکس، قصه و تاثیر این کارخانه را بر کار و زندگی مردم بهشهر روایت می‌کند. در این اپیزود، درباره‌ی شکل پیدایش این کتاب و ساختار آن گفت‌وگو کردیم.
شیوا خادمی نویسنده کتاب خاک کارخانه

مستندنگاری کار در ایران نام مجموعه‌ای تازه از نشر اطراف است که در آن، همان‌طور که از عنوانش بر می‌آید، روایت‌هایی از دل نهادهای تجاری را بیرون می‌کشد و عرضه می‌کند. خاک کارخانه اولین کتاب از این مجموعه است که به قلم و با عکس‌های شیوا خادمی داستانِ کارگردان کارخانه‌ی چیت‌سازی بهشهر را روایت می‌کند.

کتاب البت در این مقدار نمی‌ماند و تا حدی، به تاثیرات مستقیم و غیرمستقیم این کارخانه بر اقتصاد و فرهنگ جامعه‌ی محلی بهشهر در دهه‌های مختلف نیز می‌پردازد. تاثیراتی که هنوز، پس از گذشت دو دهه از تعطیلی کارخانه، هنوز پابرجاست.

پادکست کارگاه کمک می‌کند که مسیر شغلی خود را حرفه‌ای طی کنید و حوزه‌ی منابع انسانی را بهتر بشناسید. با دنبال کردن کارگاه در کست‌باکس، اولین نفری باشید که از انتشار گفتگوی تازه مطلع می‌شوید. راهنمای استفاده از کست باکس

کارخانه چیت‌سازی بهشهر: نهاد اقتصادی یا اجتماعی؟

شیوا خادمی در خاک کارخانه با دوربینش سراغ آدم‌های مختلفی از کارخانه رفته. از کارگردان خط تولید یا مدیران میانی. از کسانی‌که تمام عمر حرفه‌ای‌شان را در چیت سازی بهشهر گذرانده‌اند تا کسانی‌که پس از تعطیلی، سراغ حرفه‌های دیگر رفتند. روایت‌هایی از تاثیر کارخانه بر زندگی، معیشت و شخصیت افراد در کنار هم قرار گرفته و تصویری از کارکردهای این نهاد را بر مردمان آن خطه نمایش می‌دهد.

خاک کارخانه یک روایتِ رویین دارد که خوش‌خوان و سلیل است. به داستانی می‌ماند که به گفته‌ی شیوا خادمی از مردمانی فراموش شده، مردمانی در حاشیه است. درست هم می‌گویید. کمتر اثری را می‌توان یافت که سراغِ nobodyها رفته باشد. اما آن‌چه کتاب را برای من جذاب‌تر کرد، روایت‌های زیرین آن است. فراداستان‌هایی که در تلفیق روایت شخصیت‌ها در ذهنِ مخاطب ساخته می‌شود. که چرا این کارخانه توانسته این‌چنین مهم باشد؟ که چرا مردمِ آن جغرافیا، هنوز و تا حالا از آن به خوشی یاد می‌کنند؟ که چرا کسی مساله‌ای با کودکان کار در آن مجموعه ندارد؟

خاک کارخانه همان اندازه که به شما داستان و داده می‌دهد، سوال و مساله هم پدید می‌آورد. فکر می‌کند می‌شود با روایت‌هایش خوش گذراند و سرگرم و هم‌زمان با سوال‌هایش نیز درگیر شد.

امتیاز بدهید!
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته‌های مرتبط
تقی اخلاقی نویسنده کتاب کابل ۱۴۰۰

آن‌چه بر مردم افغانستان گذشته و می‌گذرد | تقی اخلاقی | نویسنده رمان کابل ۱۴۰۰

تقی اخلاقی نویسنده‌ای اهل افغانستان است که قریب ۱۸ سال در ایران زندگی کرده و حالا ساکن آلمان است. رمان «کابل ۱۴۰۰» از او به‌تازگی منتشر شده که نگاهی نقادانه به فرهنگ جامعه‌ی افغانستان دارد. با او درباره‌ی تجربه‌ی زندگی در ایران و مشکلاتش و هم‌چنین تعارض‌های میان ایرانی‌ها و افغانستانی‌ها گفت‌وگو کردم.
ادامه

رمان بازرس: روایتی آلترناتیو بر پدیده‌ی مهاجرت | نیکزاد نورپناه | نویسنده و مترجم

نیکزاد نورپناه در رمان تازه‌اش، بازرس، پدیده‌ی «مهاجرت» را در کانون داستان قرار داده و با نگاهی جایگزین، و نه الزاما و تماما منتقد به آن پرداخته است. در این اپیزود درباره‌ی دوران طلایی وبلاگستان فارسی، شیوه‌ی نیکزاد در نوشتن و موضع و خوانش شخصی‌اش از مهاجرت گپ زدیم.
ادامه
حسین کلهر نویسنده کتاب روابط خیلی عمومی

روابط خیلی عمومی به زبان خیلی خودمانی | حسین کلهر | نویسنده، هم‌بنیان‌گذار in1min

کتاب روابط خیلی عمومی جزء معدود آثار تالیفی در حوزه‌ی کسب‌وکار و ارتباطات است که توسط نشر آریاناقلم منتشر شده. ،در این اپیزود میزبانِ نویسنده‌اش، حسین کلهر بودم و درباره‌ی فرم و مضمون کتاب صحبت کردیم.
ادامه
Total
0
Share