جامعه‌ی ایرانی در مواجهه با دین | محسن حسام مظاهری | جامعه‌شناس، دین پژوه

جامعه‌ی ایرانی در سال‌های اخیر از دین فاصله گرفته یا به آن انس بیشتری یافته؟ اساسا دین در دوران مدرن، کماکان کاربردی است؟ در گفت‌وگو با محسن حسام مظاهری تلاش کردم تا از منظرهای مختلف -و تا آن‌جا که دنبال کرده‌ام، کمتر پرداخته شده- به «دین» نگاه کنم و از تعریف‌ها، کارکردها و جایگاهش در جفرافیای ایرانِ امروز سر در بیاورم.
محسن حسام مظاهری

گفت‌وگو درباره‌ی دین دشوار است. اگر رویکردی نقادانه داشته باشی، باورمندان به آن با تو برخورد می‌کنند و اگر نگاهی همدلانه اتخاذ کنی، مورد هجمه‌ی «مدرنیست»ها قرار می‌گیری. وضعیت در کشور ما از این هم سخت‌تر است. گفت‌وگو درباره‌ی دین در کشوری با حاکمیت دینی، احتمالا نمی‌تواند چندان راحت باشد. حداقل من از همان ابتدای گفت‌وگو با محسن حسام مظاهری این تشویش را با خود داشتم که خط قرمزها کجاست؟ چه‌ها را می‌توان پرسید و چه‌ها را نه؟ و گفت‌وگو با همین پرسش آغاز شد.

از سویی دیگر، این‌طور به‌نظر می‌رسد که حاکمیت دینی در ایران اثری معکوس نسبت به مطلوبش داشته: به‌جای ترویج دین‌داری و دین‌مداری، در مسیری دیگر حرکت کرده است. نشانه‌های این امر را می‌شد در جنبش مهسا به وضوح مشاهده کرد.

در گفت‌وگو با آقای مظاهری تلاش کردم به پدیده‌ی دین از منظرهای مختلف نگاه کنم و آن‌را خارج از تعاریف و چارچوب‌های مرسوم، بشناسم. فکر می‌کنم آن‌چه از آب درآمد، فراتر از مطلوبِ مدنظرم شد. پیشنهاد می‌کنم شنیدن‌اش را تجربه کنید.


محسن حسام مظاهری را چندسال پیش و به واسطه‌ی اثری از او، ساکن خیابان ایران شناختم. کتاب، متشکل از چند مقاله‌ی مستقل از هم است که در هر کدام، از منظری، به پدیده‌ی دین و دین‌داری در عصر حاضر پرداخته. البته، به‌جز آن تک‌مقاله که مروری تاریخی بر پدیده‌ی حاکمیت دینی داشت.

باقی نوشته‌های او نیز با همین رویکرد است: نگاهی به دین و مظاهرش،‌از مناظری کمتر پرداخته‌شده. پیشنهاد می‌کنم اگر به مطالعه درباره‌ی دین -به مثابه یک پدیده‌ی اجتماعی و نه الزاما الاهیاتی- علاقه‌مندید، ‌نوشته‌های او را که در کانال تلگرامی‌اش منتشر می‌شود،‌از دست ندهید.

امتیاز بدهید!
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته‌های مرتبط
محمدرضا رهبریان نویسنده زندگینامه ابراهیم گلستان

ابراهیم گلستان که بود؟ | محمدرضا رهبریان | نویسنده کتاب از آینه تا خشت: ۱۰۰ سال زندگی ابراهیم گلستان

نوشتن هر خلاصه‌مطلبی درباره‌ی ابراهیم گلستان ناممکن است. صحبت از جنبه‌ی هنری، فرهنگی، سیاسی و روشنفکری‌اش به‌تنهایی، تقلیلِ تاثیرِ چندگانه‌اش بر عرصه‌ی فکر و فرهنگ ایران است. در این ایپزود با محمدرضا رهبریان، نویسنده‌ی زندگی‌نامه‌اش گفت‌وگو کردم. کسی‌که سه‌سال در زندگی و حیات فرهنگیِ پربار ابراهیم گلستان غور کرده و تصویری چندگانه از گلستان بزرگ را پیش روی‌مان قرار داده. این ایپزود به‌احترامِ این «غولِ ناآرام» فرهنگ ایران ساخته شده است. غولِ ناآرام، عبارتی‌است که مسعود بهنود برای توصیف گلستان به‌کار برده است.
ادامه
مهراوه فردوسی نویسنده کتاب گاندی

جنایت خیابان گاندی، ۲۵ سال بعد | مهراوه فردوسی | نویسنده، سردبیر مجله ناداستان

کتاب «خیابان گاندی، ساعت پنج عصر» یکی از پرفروش‌ترین‌های بازار نشر ایران در ماه‌های اخیر است. مهراوه فردوسی قصه‌ی سمیه و شاهرخ را سوژه‌ی خلق این کتاب کرده و با عبور از بُعد جنایی ماجرا، جستارهایی با درون‌مایه‌ی اجتماعی-سیاسی پدید آورده است. در این اپیزود درباره‌ی ویژگی‌های فرمی و محتوایی این اثر گپ زدیم و پیرامون شکل تالیف آن و دلایل اقبال عمومی به اثر گفت‌وگو کردیم.
ادامه
حسین کلهر نویسنده کتاب روابط خیلی عمومی

روابط خیلی عمومی به زبان خیلی خودمانی | حسین کلهر | نویسنده، هم‌بنیان‌گذار in1min

کتاب روابط خیلی عمومی جزء معدود آثار تالیفی در حوزه‌ی کسب‌وکار و ارتباطات است که توسط نشر آریاناقلم منتشر شده. ،در این اپیزود میزبانِ نویسنده‌اش، حسین کلهر بودم و درباره‌ی فرم و مضمون کتاب صحبت کردیم.
ادامه
Total
0
Share