ویراستار | مهدی خطیبی

مهدی خطیبی پیش از آن‌که ویراستار یا کتابدار باشد، ادیب است و آن‌طور که خودش در این گفتگو می‌گوید، با ادبیات و واژه‌ها عشق‌بازی می‌کند. در این گفتگوی یک‌ونیم ساعته درباره‌ی شکل ورودش به حوزه‌ی ادبیات و سپس ویراستاری گفت و از دشواری‌ها و البته‌ جذابیت‌های فن ویرایش صحبت کرد. این ایپزود می‌تواند علاوه‌ بر علاقه‌مندان شغل ویراستاری، برای دوستداران ادبیات نیز مفید و جذاب باشد.
مهدی خطیبی

تخصص یک ویراستار زمانی نهایت جلوه‌ی خود را پیدا می‌کند که نتوان حضورش را در یک کتاب یافت. مهدی خطیبی که تا به امروز ویرایش و ویراستاری بیش از ۱۰۰ کتاب را در کارنامه‌ی خود دارد، از تجربه‌ی خود در مسیر این تخصص می‌گوید.

هرچند تمرکز اصلی این گفتگو پیرامون مسیر شغلی یک ویراستار بود، اما لحن و زبان مهدی خطبیی و همچنین، مثال‌ها و تجربه‌ها و گفته‌های او می‌تواند برای همه‌ی علاقه‌مندان حوزه‌ی فرهنگ و ادبیات جذاب و آموزنده باشد.

اگر این اپیزود برای‌تان جذاب بود، شنیدن گفتگوی من با رضا جیمیلی سردبیر مجله کارنگ نیز می‌تواند برای‌تان سودمند باشد.


درباره مهدی خطیبی

او دانش‌آموخته‌ی رشته‌ی حقوق قضایی است، اما خیلی زود از رشته‌ی تحصیلی‌اش به سمت ادبیات می‌رود و در شاخه‌های مختلف آن فعالیت می‌کند. انتشار کتاب در حوزه‌های ادبی، نگارش متون آموزشی و همکاری با چند انتشارات عمده فعالیت‌های او را تشکیل می‌دهند.


منابعی برای یادگیری ویراستاری

تمرین خواندن به نظر مهدی خطیبی، یکی از مهمترین روش‌ها و ابزارهایی‌ست که در مسیر شغل ویراستاری می‌تواند بیشتری کمک و فایده را داشته باشد. به پیشنهاد او، کتاب غلط ننوستیم که پیشتر در گفتگو با مهدی زارع نیز معرفی شد، می‌تواند یک مرجع کامل و کارآمد برای مهارت‌افزایی کمک‌رسان باشد.


شنیدن کارگاه

برای شنیدن این قسمت از پادکست کارگاه و آشنایی بیشتر با شغل ویراستار می‌توانید از طریق پلیر قرار گرفته در بالای همین صفحه اقدام کنید. روش بهتر اما دنبال کردن پادکست از طریق اپلکیشن‌های پادکست مثل کست‌باکس است. برای آشنایی بیشتر و همچنین یافت لینک کارگاه در سایر اپلیکیشن‌ها به صفحه‌ی شنیدن بروید.

امتیاز بدهید!
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته‌های مرتبط
مدیر روابط عمومی - امیرحسن موسوی

مدیر روابط عمومی دیجی‌کالا | امیرحسن موسوی

حوزه روابط عمومی شاید یکی از پیچیده‌ترین و پرمناقشه‌ترین حرفه‌هایی باشد که در اطراف‌مان با آن برخورد می‌کنیم. تعریف‌های متفاوتی از آن وجود دارد و بر حسب هر سازمان، شکل و عملکرد مختلفی از آن انتظار می‌رود. در این اپیزود با امیرحسن موسوی مدیر روابط عمومی دیجی کالا گفتگو کردم. در این اپیزود دوساعته، درباره‌ی تعریف شغل روابط عمومی، خصیصه‌های لازم‌اش و البته پیچیدگی‌ها و دشواری‌های آن گفتگو کردیم.
ادامه
مانی قاسمی

مانی قاسمی | موسس دیجیاتو | اقتصاد رسانه چطور کار می‌کند؟

مانی قاسمی موسس دیجیاتو و رسانه‌های دیگری چون روزیاتو و ویجیاتو ذیل گروه رسانه‌ای پرتو است. با او درباره‌ی اقتصاد رسانه، شیوه‌های حفظ بقا در جریان پرتلاطم و پرتغییر مصرف محتوا و هم‌چنین، مسئولیت‌های اخلاقی و حرفه‌ای رسانه‌های تخصصی صحبت کردم.
ادامه
نازنین رحیمی کارشناس روابط عمومی

کارشناس روابط عمومی | نازنین رحیمی

آدم‌هایی که در اکوسیستم استارتاپی فعال‌اند، به احتمال زیاد نازنین رحیمی را در یکی از رویدادهای کارآفرینی از نزدیک دیده‌اند. او که حالا به عنوان کارشناس روابط عمومی در شرکت زرین پال و آکادمی زرین فعال است، مسیر ورودش به این عرصه را از برگزاری رویدادهای کارفرینی (استارتاپ ویکند) آغاز کرده. با نازنین رحیمی درباره‌ی نقش و اهمیت شبکه‌سازی در مسیر شغلی و همچنین، نگاه و تعریفش از روابط عمومی و وظایف یک کارشناس روابط عمومی گفت‌وگو کردم. تماشا و یا شنیدن این اپیزود می‌تواند برای علاقه‌مندان به عرصه‌ی روابط عمومی مفید فایده باشد.
ادامه

این پیام فقط یک‌بار ظاهر میشه!

پادکست کارگاه هر هفته با یک متخصص گفت‌وگو می‌کنه و از تجارب حرفه‌ایش می‌پرسه. با اشتراک رایگان پادکست کارگاه، هرشنبه می‌تونی تجربه‌های جذابی رو بشنوی و مسیر شغلی و زندگی‌تو بهبود بدی. کافیه توی اپلیکیشن Castbox دنبال «کارگاه» بگردی یا روی لینک زیر کلیک کنی.

Total
0
Share