چگونه مدیر مالی شویم؟ مسیر شغلی مدیر مالی در ایران | راهنمای گام به گام و ۰ تا ۱۰۰

مسیر شغلی مدیر مالی

مدیر مالی همانطور که از نام‌ و عنوان‌اش مشخص است، با پول و حساب و کتاب سروکار دارد! اگر در رشته حسابداری تحصیل کردید، احتمالا این شغل برای‌تان گزینه‌ی مناسبی خواهد بود. در ادامه‌ی این مقاله، ضمن آشنایی بیشتر با این حرفه، توضیحات کاملی برای ورود به این عرصه ارائه می‌کنیم تا اگر بنا داشتید در این مسیر شغلی قرار بگیرید، با آگاهی بیشتری پای در مسیر بگذارید.

اگر به امور مالی علاقه دارید، شغل مدیر مالی می‌تواند برای اشتغال شما یک گزینه مناسب باشد. برای رسیدن به موفقیت در این حرفه ترکیبی از تحصیلات، تجربه و مهارت نیاز است. اگر قصد دارید در زمینه مدیریت مالی به رضایت شغلی دست پیدا کنید باید به سه عنصر فوق توجه کاملی داشته باشید.

برای تبدیل شدن به یک مدیر مالی در سازمان‌های دولتی یا خصوصی باید به مراحلی توجه داشت. با کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه می‌توانید برنامه‌ریزی مناسبی برای اشتغال در امور مالی داشته باشید.

در این مقاله به بررسی این می‌پردازیم که یک مدیر مالی کیست و چه وظایفی را برعهده دارد. همچنین به مواردی نظیر مهارت‌های مهم برای مدیران مالی، میانگین حقوق، چشم‌انداز شغلی و… خواهیم پرداخت. اگر قصد دارید تا به عنوان یک مدیر مالی مشغول به کار شوید در ادامه این مقاله با ما همراه شوید تا اطلاعاتی را در این زمینه به‌دست آورید:


مدیر مالی کیست؟

مدیر مالی شغلی است که در آن فرد مسئولیت نظارت بر وضعیت مالی یک سازمان را بر عهده دارد. مدیران مالی با صاحبان کسب و کارها یا مدیران ارشد سازمانی همکاری می‌کنند. آن‌ها با ارائه گزارشات مالی و تنظیم بودجه‌های سازمانی به سلامت مالی یک شرکت کمک می‌کنند.

محل فعالیت مدیران مالی محیط‌های اداری است. معمولا یک مدیر مالی در ساعت‌های کار رسمی در دفتر خود فعالیت می‌کند. هرچند که ممکن است برای پیش‌برد امور به کار بیشتر و ساعت حضور طولانی‌تری هم نیاز باشد. در زمان‌های شلوغ سال مانند پایان سال مالی و زمان تهیه گزارشات مالی یا ارسال صورت‌های مالی به اداره مالیات؛ شاهد اضافه کاری بیشتری برای مدیر مالی هستیم.

مدیران مالی بیشتر در صنعت‌هایی مانند بانک‌ها و شرکت‌های سرمایه‌گذاری کار می‌کنند، اما آن‌ها این شانس را دارند تا در بسیاری از موقعیت‌های شغلی دیگر از صنعت بیمه گرفته تا شرکت‌های دولتی و خصوصی به کار بپردازند.


یک مدیر مالی چه می‌کند؟

مدیر مالی وظایف متعددی دارد از جمله:

  • تهیه گزارش‌ها و صورت‌های مالی برای ارایه به مدیران ارشد سازمانی، مدیران اجرایی، صاحبان شرکت و سهامداران؛
  • به اشتراک گذاشتن اسناد مرتبط با سلامت مالی سازمان بر اساس رویه و داده‌های مشخص؛
  • تهیه پیش‌بینی‌هایی از نیازهای مالی سازمان و درآمد اکتسابی در کسب و کار؛
  • کشف فرصت‌هایی برای کسب و کار به هدف کاهش هزینه‌های سازمانی، کسب درآمد بیشتر و دستیابی به اهداف بلند مدت مالی؛
  • بررسی روندهای بازار برای شناخت صنعت و شناسایی راه‌هایی برای گسترش فعالیت‌های تجاری شرکت؛
  • ارائه مشاوره‌های مدیریتی به سهامداران و صاحبان کسب و کار با استفاده از داده‌های موجود و گزارشات مالی به هدف اخذ تصمیمات کلیدی در سازمان؛
  • نظارت بر عملکرد سایر کارکنانی که در حسابداری و امور مالی سازمان فعالیت می‌کنند؛
  • حفظ انطباق مالی در سازمان.

مهارت‌های اساسی برای یک مدیر مالی

اگر قصد دارید تا در شغل مدیر مالی به فعالیت بپردازید، باید مهارت‌های خاصی را فرابگیرید. در مسیر توسعه شغلی نیاز است تا با به‌دست آوردن توانایی‌هایی شانس خود را برای موفقیت افزایش دهید:

  • توجه به جزئیات؛
  • تقویت ارتباطات؛
  • آشنایی با علوم ریاضی به خصوص حسابداری؛
  • تقویت مهارت‌های تحلیلی؛
  • آشنایی با سازمان‌دهی؛
  • توانایی ارایه یک موضوع به دیگران؛
  • شناخت اصول مدیریت و رهبری؛
  • آنالیز مالی؛
  • راهکارهایی برای جمع‌آوری اطلاعات؛
  • گزارشات مالی.

حقوق و چشم‌انداز شغلی مدیر مالی

میانگین حقوق برای مدیران مالی در آمریکا چیزی در حدود ۹۷۷۴۷ دلار در سال است. اگر چه میزان این حقوق در مناطق مختلف متفاوت است. به‌عنوان مثال یک مدیر مالی در سن‌خوزه کالیفرنیا به‌طور متوسط در سال ۱۳۷۸۵۴ دلار درآمد دارد. این در حالی است که مدیران مالی در مناطق آتلانتا و جورجیا در آمریکا سالانه ۹۵۷۹۷ دلار درآمد داشته‌اند.
در حقیقت وضعیت منطقه و رشد صنعت از عوامل اصلی در میزان حقوق یک مدیر مالی است.

سطح تجربه و تحصیلات بر روی درآمد یک مدیر مالی تاثیر دارد. معمولا بعد از اشتغال در مدیریت مالی می‌توانید به مزایای زیر دسترسی پیدا کنید:

  • حقوق ماهیانه؛
  • بیمه سلامت؛
  • مرخصی‌های استحقاقی؛
  • مرخصی با حقوق؛
  • استفاده از تخفیف‌های کارمندی؛
  • دریافت آموزش‌هایی برای توسعه توانمندی‌ها؛
  • بیمه دندان‌پزشکی؛
  • بیمه از کار افتادگی؛
  • دریافت پاداش‌های سالیانه و کارانه.

با توحه به آمار انتشار یافته توسط اداره کار فدرال آمریکا، چشم‌انداز شغلی مدیریت مالی مثبت است. زیرا انتظار می‌رود فرایند افزایش تقاضا برای استخدام مدیر مالی تا سال ۲۰۲۹ به میزان ۱۵ درصد رشد را تجربه کند که بسیار سریع‌تر از میانگین تقاضا برای استخدام در مشاغل دیگر است.


چگونه یک مدیر مالی شویم؟

برای اینکه وارد حرفه امور مالی شویم باید پیش از هر چیزی به این شغل علاقه داشته باشیم. داشتن تیپ شخصیتی مناسب برای موفقیت در مدیریت مالی اهمیت زیادی دارد. افرادی که علاقه به کار تیمی دارند و از رقابت لذت می‌برند و همچنین توانایی تحلیل بالایی دارند برای شغل‌های امور مالی مناسب هستند. برای تبدیل شدن به یک مدیر مالی مراحل زیر را در نظر می‌گیریم:

توجه به تحصیلات؛ در قدم اول دیپلم بگیرید!

داشتن دیپلم دبیرستان یا معادل آن، اولین گام برای اشتغال در پست مدیر مالی است. البته فراموش نکنیم که با توجه به حساسیت بالای این شغل، اکثر کارفرمایان حداقل مدرک لیسانس در یک رشته مرتبط با امور مالی را پیش‌نیاز استخدام در این حرفه می‌دانند.

در دوران دبیرستان با گذراندن دوره‌های بازرگانی، اقتصاد و همچنین کلاس‌های ریاضی پایه‌ای و حسابداری دانش خود را تا حدامکان قبل از ورود به دانشگاه تقویت کنید. همچنین در فعالیت‌های گروه‌های علاقه‌مند به امور مالی در مدرسه یا موسسات غیرانتفاعی شرکت کنید تا زمینه‌های لازم در شما برای اشتغال در امور مالی شکل گیرد.

تحصیلات تکمیلی؛ مدرک لیسانس مرتبط برای شغل مدیر مالی بگیرید!

گزینه‌های متعددی برای ادامه تحصیل در دانشگاه را مورد بررسی قرار دهید. اگر قصد دارید به یک مدیر مالی حرفه‌ای تبدیل شوید باید به دانش مرتبط با آن دست پیدا کنید. انتخاب رشته‌هایی نظیر مدیریت امور مالی، حسابداری، مدیریت بازرگانی، اقتصاد، بورس، بازارهای مالی و… می‌تواند به شما در رسیدن به هدف‌تان کمک کند.
معمولاً کارفرمایان برای استخدام مدیر مالی خود به سراغ فارغ‌التحصیلان چنین رشته‌هایی می‌روند.

در کنار تحصیلات دانشگاهی نیاز است تا در رزومه حرفه‌ای شما، دوره‌های تکمیلی در حوزه امور مالی نیز قرار داده شود تا توجه کارفرمایان را به توانایی‌های خود جلب کنید.
دوره‌هایی نظیر اوراق بهادار، برنامه‌ریزی مالی، اقتصاد خرد و کلان، تجارت عمومی، اصول صادرات یا واردات کالا و… می‌تواند نشان‌دهنده دانش و توانایی شما باشد.

همچنین می‌توانید مدرک کارشناسی ارشد خود را در رشته‌های دریافت کنید که به آمادگی شغلی شما برای برعهده گرفتن مدیریت مالی کمک می‌کند. با کسب مدرک کارشناسی ارشد دانش و مهارت‌های پیشرفته خود را در صنعت امور مالی به کارفرمایان نمایش دهید. دوره‌های متداول در مقطع ارشد که می‌تواند برای دانشجویان امور مالی مناسب باشد عبارت‌اند از: مدل‌سازی سازمانی، شناخت بازارهای جهانی، اصول و تئوری‌های مالی و…


 افزایش تجربه در زمینه مدیریت مالی

هیچ مدیر مالی در شروع کار دارای تجربه کافی نیست. این در حالی است که برای استخدام شدن در سازمان‌ها، تجربه نقش مهمی دارد. به همین دلیل بهتر است در دوران تحصیل فعالیت کاری خود را در زمینه امور مالی در یک تجارت مرتبط شروع کنید.
این فعالیت می‌تواند شامل کارمندی در یک بانک یا حتی تحویلداری در یک شرکت کوچک باشد. حتی می‌توان به عنوان فروشنده بیمه، پذیره‌نویس سهام، کارشناس وام، تحلیلگر بودجه یا مشاور مالی شخصی فعالیت کرد. در این مرحله نوع اشتغال اهمیت زیادی ندارد، بلکه تجربه‌ای که به‌دست می‌آورید اهمیت بیشتری دارد.

تجربۀ مرتبط نه تنها شما را برای نقشی که می‌خواهید در آن کار کنید آماده می‌کند بلکه به شما کمک خواهد کرد تا شرایط لازم برای دریافت گواهینامه‌های حرفه‌ای را به‌دست آورید. با کسب تجربه می‌توانید با متخصصان این حوزه آشنا شده و از راهنمایی‌های آن‌ها برای رشد شغلی و پیدا کردن مسیر شغلی متناسب با توانمندی‌های‌تان استفاده کنید. مشاوره‌ای که این افراد به شما می‌دهند نگرش شما را در خصوص صنعت مالی تغییر می‌دهد، حتی می‌توان توصیه‌نامه هایی از این متخصصان برای اشتغال یا ادامه تحصیل دریافت کرد.


برنامه‌ریزی برای دریافت مدارک حرفه‌ای داشته باشید

در حالی‌که اکثر کارفرمایانی که قصد استخدام مدیر مالی دارند، چندان توجهی به مدرک و گواهینامه‌ها ندارند  و تنها تخصص برای آنها مهم باشد. اما واقعیت این است که برخی از مدیران و صاحبان کسب و کارها به مدارک فنی و مهارتی که توسط کارجو ارایه می‌شود توجه ویژه‌ای دارند.

اگر می‌خواهید مطمئن شوید که رزومه کاری شما توسط کارفرمایان دیده خواهد شد، اخذ مدارک حرفه‌ای در دوره‌های مرتبط می تواند یک ایده خوب باشد. دوره‌های تخصصی زیادی در زمینه امور مالی وجود دارند که گواهینامه‌های آن می‌تواند توجه کارفرمایان به شما را جلب کند:

  1. تحلیل‌گر مالی خبره (CFA)؛
  2. گواهینامه حرفه‌ای خزانه‌داری (CTP)؛
  3. مدرک حسابداری عمومی (CPA)؛
  4. و…

برای اینکه بتوانید به خوبی دوره‌هایی را انتخاب کنید که با مسیر شغلی شما مرتبط است بهتر است تحقیق کاملی داشته باشید و از افراد خبره در این زمینه مشورت بگیرید.
به‌عنوان مثال اگر می‌خواهید به عنوان مدیر مالی در یک شرکت سرمایه‌گذاری مشغول به کار شوید، گواهی CFA به شدت مورد توجه کارفرمای شما قرار خواهد گرفت.

هر دوره آموزشی و گواهینامه مرتبط با آن دارای سرفصل‌های آموزشی مشخصی است که مجموعه‌ای از صلاحیت‌ها را در فرد تقویت می‌کند. به همین دلیل این گواهینامه‌ها همچنان در نزد کارفرمایان از اعتبار لازم برخوردار است.


درآمد یک مدیر مالی در ایران چقدر است؟

میزان درآمد و دستمزد هیچ شغلی را نمی‌توان به قطع گفت. عوامل و پارامترهای مختلفی در تعیین حقوق و دستمرد هرکدام از ما دخیل است و همین منجر می‌شود که تعریف دقیق حقوق مدیر مالی نیز ناممکن به نظر برسد. عوامل زیر، مهم‌ترین پارامترهای تعیین‌کننده و تاثیرگذار بر درآمد مدیر مالی در ایران است:

  1. سابقه کاری
  2. مهارت‌های تخصصی
  3. مدارج تحصیلی
  4. سازمان محل کار

با این‌وجود، مدیران مالی درآمد نسبتا خوبی در قیاس با سایر مدیران هم‌رده‌ی خود دارند. در بهار سال ۱۴۰۱، بر اساس گزارش‌هایی که منتشر شده، حقوق و درآمد مدیر مالی عددی بین ۷۰.۰۰۰.۰۰۰ تا ۲۰۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال متغیر است.


سخن پایانی

مدیر مالی از جمله شغل‌هایی است که در آن نیاز به یادگیری همیشگی وجود دارد. زیرا تغییرات تکنولوژیکی خیلی سریع صنعت مالی را دستخوش تحول می‌کند. اگر مدیران مالی نتوانند دانش خود را به‌روز کرده و با این تغییرات هماهنگ شوند، خیلی سریع شانس اشتغال خود را از دست می‌دهند.
یک مدیر مالی باید تمرکز حواس بالایی داشته باشد تا بتواند تمامی امور مالی سازمان خود را زیر نظر داشته باشد و بهترین سلامت مالی را در سازمان خود اجرا کند.

۵/۵ - (۱ امتیاز)
2 بازخورد
  1. با سلام مدیرمالی باید مهارتهای اکسل وقوانین مالیاتی و آشنایی با استانداردهای حسابداری و بودجه بندی نیز دارا باشد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته‌های مرتبط
Total
0
Share