تیم منابع انسانی چگونه می‌تواند محیط کار بهتری برای والدین شاغل ایجاد کند؟

والدین شاغل

والدین شاغل به پدران و مادرانی اشاره دارد که در کنار کار حرفه‌ای خود که عموما بیرون از خانه انجام می‌شود، مسئولیت نگهداری فرزندان‌شان را نیز بر عهده دارد. دورکاری تا حدی قواعد کار را به هم ریخته و ممزوج شدن این دو مساله را بیشتر از قبل عیان ساخته است.

چه در ایران و چه خارج از ایران، دیگر مسئولیت نگهداری فرزندان تنها بر عهده مادر فرض نمی‌شود و پدران هم نقش و سهم بیشتری را بازی می‌کنند. در این مقاله که در سایت hrmagazine منتشر شده است، پیشنهادهایی به سازمان‌ها و به طور مشخص تیم‌های منابع انسانی داده شده که چگونه با این گروه از همکاران خود همدلی بیشتری داشته باشد.

نسخه‌ی اصلی مقاله را از این‌جا بخوانید. در ادامه، ترجمه‌ی این نوشته تقدیم می‌شود.


با بازگشایی مجدد مدارس، دانش‌آموزان به مدرسه می‌روند. این در حالی است که والدین شاغل برای کنترل رفت و آمد فرزندان خود با مشکلات جدی مواجه هستند. هنوز سرویس‌های حمل و نقل دانش‌آموزی به شکل سابق راه‌اندازی نشده‌اند و این دغدغه‌های مهمی را برای اولیا ایجاد می‌کند. نقش منابع انسانی این‌جا می‌تواند پررنگ باشد و با در نظر گرفتن تمهیداتی ارزان و سریع، حس بهتری را برای این گروه از همکاران ایجاد کند.


پیشنهاد مرخصی نصفه روز به والدین شاغل

شرکت‌های خدمات بیمه‌ای در انگلیس برای حل این معضل، پیشنهاد داده‌اند که والدین شاغل بتوانند در اولین روز مدرسه، از مرخصی نصف روزی برای انتقال فرزندان خود بهره‌مند شوند. این نوع مرخصی با استقبال گسترده والدین شاغل مواجه شده است.

شاید بد نباشد شما نیز در سازمان‌تان سازوکاری برای بهره‌مندی والدین شاغل از این دست مرخصی‌های بلاعوض در نظر بگیرید.


معرفی مدل‌های جدید کاری

مدیران منابع انسانی در چند سال گذشته به فواید دورکاری پی برده‌اند. کاهش زمان رفت و آمد، این امکان را به والدین شاغل می‌دهد تا زمان بیشتری را در کنار خانواده باشند و البته بهره‌وری بیشتری در کار خود را تجربه کنند.

حمایت از ساختارهای انعطاف‌پذیر برای والدین شاغل یکی از موضوعاتی است که در حوزه منابع انسانی مطرح شده است.

مدیران منابع انسانی بعد از دوران قرنطینه کرونا، می‌توانند یک مدل ترکیبی را برای کارکنان خود در نظر بگیرند. طبق این مدل  والدین شاغل می‌توانند در برخی از روزها در منزل کارهای خود را انجام دهند و در برخی از مواقع به صورت حضوری به محل کار خود بروند. 

ترکیب دورکاری و کار حضوری به حس امنیت والدین شاغل کمک زیادی خواهد کرد. البته برای تحقق این هدف بایستی به بازطراحی فضاهای کاری پرداخت تا امکان تعامل بین همکاران دورکار با افراد حاضر در محل شرکت به‌وجود آید. همچنین در این مدل ساعات کاری نیز ممکن است بر اساس شرایط والدین شاغل قابل تغییر باشد.


همچنین بخوانید: حفظ کارکنان در سازمان چگونه میسر می‌شود؟ ۱۰ استراتژی برای حفظ استعداد های برتر


شناسایی چالش‌های پیش‌روی والدین شاغل

منابع انسانی در هر سازمانی وظیفه دارد تا قبل از اجرای طرح‌های مرتبط با دورکاری به شناسایی مشکلاتی بپردازد که والدین شاغل با آن مواجه هستند. پست سازمانی، موقعیت مکانی و شرایط شخصی والدین بر روی دغدغه‌های آن‌ها تاثیر خواهد گذاشت.

در والدین تنها (مرد بدون همسر یا زن بدون همسر) مشکلات گسترده‌تری وجود دارد. چنین والدین شاغلی در شرایط کرونا علاوه‌بر اشتغال، بایستی وظیفه کنترل دروس فرزندان خود را نیز بر عهده می‌گرفتند. همچنین به ایجاد فضای بازی و نشاط در منزل برای آن‌ها می‌پرداختند. به همین دلیل چالش‌های چنین والدینی بیشتر از سایر والدین شاغل بوده است.

والدین مجرد برای اینکه بتوانند از فرزندان خود به خوبی مراقبت کنند در بسیاری از موارد مجبور به ترک کار خود شده‌اند. این موضوع باعث شده است تا هزینه‌های زیادی به این افراد وارد شود. این در حالی است که بیمه‌های تامین اجتماعی نیز در شرایط پاندمی کرونا با مشکلاتی جدی مواجه شده‌اند و توان حمایت خود را از والدین بیکار از دست داده‌اند.

بعد از دوران کرونا، بسیاری از مدارس؛ زمان برگزاری کلاس‌ها را تغییر داده‌اند. به همین دلیل مدیران منابع انسانی در شرکت‌های مختلف بایستی به این واقعیت توجه کنند که مشکلات والدین شاغل هنوز به صورت کامل خاتمه پیدا نکرده است.

اینکه منابع انسانی در سازمان‌ها بتواند شرایط انعطاف‌پذیرتری را برای والدین مجرد ایجاد کند و به آن‌ها اجازه بدهد تا ساعات کاری خود را بر اساس شرایط فرزندان خود تنظیم کنند، می‌تواند بر روی بهره‌وری و امنیت روانی کارکنان‌شان تاثیر بگذارد.


بازگشت دانش‌آموزان به مدارس، زنان شاغل را بیشتر تحت تاثیر قرار می‌دهد

بر اساس نظرسنجی که TUC انجام داده است، از هر ۵ زن شاغل حدود ۲ زن (۴۱ درصد) که دارای کودکان زیر ۱۰ سال هستند، معتقدند که امکان مراقبت کافی از کودکان خود در ساعات کاری را ندارند. به همین دلیل تعداد زنانی که در چنین شرایطی بیکار می‌شوند تا از کودکان خود مراقبت کنند، همچنان در حال افزایش است.

در چنین شرایطی که مدارس و مهدکودک‌ها تعطیل یا نیمه‌تعطیل هستند، مادران وظیفه مراقبت از فرزندان را برعهده گرفته‌اند. آن‌ها ساعات کاری خود را برای نگهداری فرزندان‌شان صرف می‌کنند و دستمزد و درآمد خود را از دست می‌دهند. به همین دلیل میزان آسیب‌پذیری آن‌ها به شدت افزایش پیدا کرده است.

بحران مراقبت از کودکان اگر توسط منابع انسانی جدی گرفته نشود، تعداد زیادی از والدین شاغل به خصوص زنان خانه‌دار بیکار می‌شوند. که خود این موضوع پیشرفت‌هایی که در طول سالیان گذشته در بازار کار ایجاد شده است را از بین خواهد برد.


مشاوره شغلی کارساز

سخن پایانی

TUC از کارفرمایان و مدیران منابع انسانی درخواست می‌کند، با مرخصی‌های والدین شاغل موافقت کنند تا آن‌ها بتوانند به مرور زمان با شرایط تطابق پیدا کنند. اهمیت مراقبت از کودکان برای خانواده‌ها، موضوعی است که بایستی کارفرمایان به آن توجه کنند. انعطاف‌پذیر شدن ساعت کاری و همچنین تغییر در شرایط انجام کار می‌تواند کمک زیادی به والدین شاغل برای ادامه فعالیت‌شان بنماید.

امتیاز بدهید!
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته‌های مرتبط
Total
0
Share