میهمان سیوششم کارگاه محسن براتی بود که اینروزها به عنوان توسعه دهنده فرانت اند در شرکت Foleon مشعول بهکار است. محسن به تازگی و در کمتر از سه ماه پیش به هلند مهاجرت کرده، اما همکاریاش با شرکتهای غیر ایرانی به حدود دوسال پیش باز میگردد.
با محسن دربارهی تجربهاش از همکاری با شرکتهای خارجی و تفاوتهای فرهنگی میان سازمانهای ایرانی و غیر پرسیدم. همچنین دربارهی روش مهارتاندوزی مبتنی بر خودیادگیری، شیوهای که خود او مهارتهای فنیاش را فراگرفته، پرسیدم و روش پیشنهادی و تجربهاش را شنیدم.
در انتهای گفتگو، محسن از منظری تازه به موضوع مهاجرت نگاه کرد و بر خلاف نگاه قالب که به محسنات و جذابیتهای مهاجرت متمرکز است، نیمهی تاریکترش را مختصری تشریح کرد.
پیشنهاد میکنم که اگر تکهی گفتوگوی ما حول مهاجرت کاری برایتان جذاب بود، اپیزود سیوچهارم کارگاه را همکه با نازلی ابراهیمی بود بشنوید.
نگاهی به شغل توسعه دهنده فرانت اند
هر محصول نرمافزاری، از وبسایت و وباپلیکیشن گرفته تا اپهای موبایلی از دو بخش اساس تشکیل میشوند: فرانت اند (front end) و بک اند (backend)
توسعه دهنده فرانت اند همانطور که از ناماش مشخص است، مسئول توسعهی لایهی رویین محصول است، یعنی همان بخشی که کاربران با آن سروکار دارند. بک اند به بخش پشتی و هستهی محصول و نرمافزار اشاره دارد.
فرانت اند را میتوان بخش «دیداری» یک نرمافزار و محصول آنلاین نیز توصیف کرد که طراحی و اجرای آن به همکاری متخصصان مختلفی نیاز دارد. طراح رابط کاربری کسیست که بخش گرافیکی پروژه را آماده میکند و توسعه دهنده فرانت اند آن طراحی را به زبانی قابل فهم برای بخش نرمافزاری (بک اند) بدل میکند.
تصویر زیر تا حدودی میتواند توافق میان بک اند، فرانت اند و دیزان را بهتر توصیف کند.
در این گفتگو علاوه بر آن تفاوتهای این دو عرصه کمی دقیقتر توصیف شد، مسیر ورود و مهارتآموزی در رشتهی فنی هم مورد بحث قرار گرفت. محسن براتی مدل پیشنهادی خود را نیز برای نوکارجو ها پیشنهاد کرد.
دربارهی محسن براتی
آشنایی من با محسن براتی حداقل به ده سال پیش باز میگردد: زمانیکه وب و کسبوکارهای آنلاین در ایران تازه در حال شکل گرفتن بودند و عناوین شغلی هم تنوع و تکثر امروز را نداشت.
محسن که اینروزها به عنوان توسعه دهنده فرانت اند مشغول به کار است، مسیر شغلی اش را از فضای نسبتا بیارتباط به برنامهنویسی آغاز میکند. او مدتی را در صنعت چاپ و تبلیغات فعالیت میکند و بعد به سمت تولید محصولات آموزشی روی میآورد.
پس از تجربهی راهاندازی چند کسبوکار مختلف، در حرفههای مختلف و مرتبط به توسعه نرمافزار مهارتاندوزی میکند و به فراخور زمان در هر مقطع بر جنبههای مختلف تمرکز میکند.
محسن در سابقهی قریب به ۱۵ سالهی کاریاش با شرکتهایی همچون اسنپ و کلیکیاب همکاری داشته. هرچند بخش عمدهی مسیر حرفهای را فریلسنر بوده.
از حرفهایها مشورت بگیرید
کارساز پلتفرم تخصصی مشاوره شغلی و مشاوره کسبوکار است که با چند کلیک، امکان دریافت مشاوره اختصاصی را از متخصصانی حرفهای و منتخب، فراهم میکند.
شنیدن یا تماشای کارگاه
برای شنیدن گفتگوهای آن، بهترین روش آن است که از طریق یک اپلیکیشن پادکست مثل کست باکس آنرا دنبال کنید. آموزش کست باکس همچنین نسخهی ویدئوی همهی گفتگوهای کارگاه (از جمله گفتگو با محسن براتی ) را میتوانید از طریق یوتوب کارگاه تماشا کنید.