حوزه منابع انسانی، بی قفه در حال توسعه است. مدیریت منابع انسانی مدام و مدام، بیشتر از قبل به فناوری وابسته میشود. فناوری منابع انسانی خود به یکی از ترندهای حوزهی کسبوکار بدل شده و مشخصا، آینده منابع انسانی را نمیتوان بدون ابزارهای تکنولوژیک متصور شد.
شناخت ترندهای فناوری منابع انسانی به سازمانها کمک میکند تا رشد سریعتری را تجربه کنند و ار غافلهی پرسرعت فناوری عقب نمانند. منابع انسانی به شکل اجتنابناپذیری با افراد سروکار دارد. یافتن نیروی انسانی مناسب برای پروژهها، ایجاد انگیزه در کارکنان برای انجام بهتر کارها و ایجاد روابط مناسب بین اعضای تیم از جمله موضوعات مهم برای HR است.
با این حال در چند سال گذشته با رشد فناوری و اتوماسیون، رویکرد شرکتها به مدیریت استعداد (Talent Management) تغییر کرده است.
نوآوریهای زیادی وجود دارند که در زمینه منابع انسانی مورد توجه قرار نگرفتهاند. چگونگی استفاده از تکنولوژی، آگاهی از نحوه حضور در محل کار، بهکارگیری نسل Z و… فرایندهای مدیریت استعداد را تغییر میدهند.
در ادامه به ۱۰ ترند فناوری منابع انسانی میپردازیم که آینده این شاخه را دستخوش تغییرات خواهند کرد.
انتقال ابزارهای منابع انسانی به ابر
امروزه برقراری ارتباط موثر بین واحدهای سازمانی اهمیت زیادی دارد. یافتن راهکارهایی برای خودکارسازی فرایند استخدام، ارزیابی عملکرد یا پرداخت حقوق و دستمزد برای هر سازمانی ضروری است.
استفاده از ابزارهای منابع انسانی مبتنی بر ابر (Cloud) موجب افزایش دسترسی به دادهها و کنترل نحوه عملکرد اعضای تیم میشود. استفاده از ابر به عنوان یک ترند فناوری منابع انسانی محسوب میشود که مزایایی را برای هر سازمانی خواهد داشت:
- کاهش خطاهای انسانی در هنگام ورود اطلاعات
- تقویت و ترویج همکاری تیمی
- کاهش هزینههای مالی و صرفهجویی در زمان
- انعطافپذیری بالا و بروزرسانی ساده ابزارهای مبتنی بر ابر
ابزارهای خودیاری کارکنان (Self-Service)
مدیران منابع انسانی پیونددهندۀ تیمهای مدیریت پروژه و کارمندان هستند. یک مدیر منابع انسانی باید با جمعآوری داده و بروزرسانی اطلاعات واحدها به آنها در انجام درست وظایف کمک کند.
خوشبختانه جهش فناوری در منابع انسانی باعث رشد و توسعه ابزارهای خودیاری کارکنان شده است. چنین پلتفرمهایی به مدیران کمک میکند تا اطلاعات مورد نیاز کارکنان را بهسادگی بروز کنند.
زمانیکه ابزارهای خودیاری (Self-Service) در بین مشاغل فراگیر شود، تاثیر فوقالعادهای بر روی فناوری منابع انسانی خواهد داشت. برخی از مزایای چین پلتفرمهایی در سازمان عبارتند از:
- افزایش کارایی در انجام وظایف اداری
- بهبود شفافیت با انتقال سریع اطلاعات بین کارکنان
- بروزرسانی بلادرنگ اطلاعات
- تقویت روحیه کار تیمی و کاهش فرسودگی
استفاده از بلاکچین (Block Chain)
بسیاری از شرکتها از تحول دیجیتال (Digital Transformation) استقبال میکنند. به همین دلیل نیاز است تا مدیران کسب و کاری به دنبال حل چالشهایی مانند امنیت داده و مدیریت دسترسی به اطلاعات باشند. به همین دلیل برای اطمینان از یکپارچگی دادهها و حفظ شفافیت اطلاعات، راهحلهایی مانند بلاکچین مورد استقبال قرار خواهند گرفت.
در آینده بلاکچین به یکی از برترین ترندهای فناوری منابع انسانی تبدیل خواهد شد. اهداف زیر با استفاده از بلاکچین برای مدیران منابع انسانی قابل دسترسی است:
استانداردسازی
با ورود فناوریهای جدید در حوزه منابع انسانی، نیاز به ایجاد یک استاندارد مشخص برای ذخیرهسازی و اشتراکگذاری یکپارچه دادهها احساس میشود. در هر سازمانی، ابزارهای مختلفی توسط تیمها استفاده میشود و فرمتهای متفاوتی از دادهها ایجاد میشوند. از طریق فناوری دفتر کل توزیع شده (بلاکچین) مدیران منابع انسانی میتوانند شیوههای یکسانی را بین توسعهدهندگان نرمافزار استفاده کنند.
بلاکچین همکاری بین بخشهای سازمان را بهبود بخشیده و به برنامهنویسان برای رعایت ساختارهای توسعهای کمک میکند. بنابراین کیفیت همکاری تیمهای منابع انسانی در سازمان افزایش خواهد یافت.
اعتمادسازی
با کمک تکنولوژی دفتر کل بلاکچین، دستکاری اطلاعات بهسادگی امکانپذیر نخواهد بود. این فناوری نتایج مهمی را برای مدیریت دسترسی خواهد داشت. کسب و کارها میتوانند اطمینان داشته باشند که تنها افراد مجاز به دادهها دسترسی دارند و امکان جعل یا دسترسی غیرمجاز از بین میرود. ذخیرهسازی امن اطلاعات، دغدغههای نگهداری اطلاعات در سازمان را کاهش میدهد.
ابزارهای آنالیز افراد
یکی از مسائلی که بر روی نرخ حفظ کارکنان و بهرهوری پروژه ها تاثیر میگذارد، تفاوت بین اهداف سازمان با تیمهای کاری است. کسب و کارها به علت ناآگاهی ممکن است وارد حوزههای اشتباه شوند یا در تحلیل استعدادهای سازمان خود و توسعه فرآیندها دچار تفسیر نامناسبی شوند.
در چنین شرایطی ابزارهای آنالیز فردی، حلقۀ مفقود شده بین مدیران و کارمندان هستند. این ابزارها از علم داده و هوش مصنوعی برای تحقیق، جمعآوری، پردازش دادههای کارکنان و تشخیص الگوهای رفتاری استفاده میکنند. در اینجا به نحوه استفاده از ابزارهای تحلیلی در مراحل مختلف مدیریت منابع انسانی میپردازیم:
- آموزش: در بین ترندهای فناوری منابع انسانی، تعیین سبک یادگیری ترجیحی برای تشویق اعضای تیم به تقویت مهارتها اهمیت زیادی دارد؛
- تعامل: تعیین سطوح مشارکت کارکنان، تعیین عوامل تاثیرگذار بر ارتباطات و دریافت گزارشهای سفارشی برای مدیریت توسط ابزارها قابل انجام است؛
- اشتغالپذیری: در سازمانها جذب نیروی جدید هزینه زیادی دارد. با استفاده از این ابزارها میتوان به راهحلهایی برای استفاده از پرسنل موجود برای مشاغل جدید دست پیدا کرد؛
بهطور کلی، ابزارهای آنالیز افراد به کارفرمایان یک چشمانداز کلی از وضعیت سازمان را ارائه میدهند.
مدیریت عملکرد بلادرنگ
یک سیستم بازخوردمحور در صنایع متعددی کاربرد دارد. روشهای مدیریت پروژه چابک (Agile) براساس بازخورد مرحله به مرحله ساخته شدهاند تا امکان تطبیق محصول با نیازها را فراهم آورند.
در منابع انسانی، امکان دریافت بازخورد مداوم در مورد عملکرد یا رضایت کارکنان وجود ندارد. البته با فناوری منابع انسانی و استفاده از ابزارهای مدیریت عملکرد بلادرنگ، میتوان به دیدگاه بهتری نسبت به عملکرد کارکنان دست یافت.
مدیران استعداد با کمک این ابزار قادر خواهد بود تا به تعیین میزان تلاش کارکنان در پروژهها بپردازند و راهکارهایی برای کارآمدشدن آنها پیدا کنند. چنین ابزارهایی باعث میشوند:
- تقویت یادگیری و توسعه
- ایجاد انگیزه در کارکنان با پیگیری دستاوردهای آنها
- افزایش استفاده از شایستگیهای کارکنان
ردیابی از طریق بیومتریک
مدیریت حضور و غیاب کارکنان برای کنترل موفق محل کار ضروری است. با این حال بسیاری از شرکتها هنوز از دفاتر کاغذی یا فایلهای اکسل برای کنترل حضور و غیاب استفاده میکنند.
فناوری منابع انسانی با استفاده از اسکنرهای بیومتریک، آینده ردیابی کارکنان را تغییر خواهد داد. این ابزارها بهسادگی قابل جعل نبوده و هکرها نمیتوانند به دادههای مرتبط دسترسی پیدا کنند. این دستگاهها قابلیت ادغام با گوشیهای هوشمند را دارند و از آنها میتوان برای کنترل کارمندان دورکار نیز استفاده کرد.
پلتفرمهای متصل در محل کار
در بین ترندهای فناوری منابع انسانی، اینترنت اشیا (IoT) به بخش مهمی از تحول دیجیتال سازمانی تبدیل شده است. پیشتازان حوزه مدیریت استعداد مبتنی بر فناوری به سراغ استفاده از ابزارهای متصل برای ردیابی بهرهوری کارکنان و استفاده از دادههای مرتبط با آن رفتهاند. این ابزارها به مدیران منابع انسانی کمک میکند تا جلوی آسیبهای محیطی در محل کار را تا حدود زیادی بگیرند.
اینترنت اشیا، طیف وسیعی از امکانات را فراهم میآورد و بر روی بهرهوری کارمندان تاثیر زیادی میگذارد. آموزش، افزایش امنیت محیطی و ایمنی کارکنان در کنار ردیابی تیمهای کاری موجب میشود تا فناوری منابع انسانی باکمک IoT موجب تحول سازمانی شود.
ابزارهای گزارشدهی اذیت و آزار
آزار، اذیت و توهینهای جنسی از معضلاتی است که مدیریت منابع انسانی با آن مواجه میشود. به کمک فناوری منابع انسانی، کارمندان میتوانند رفتارهای توهین آمیز را به مدیران ارشد گزارش دهند. راهحلهای فنی زیر در این زمینه راهگشا هستند:
- پلتفرمهای گزارش تبعیض در محل کار
- ابزارهای گزارشدهی ناشناس
- خطوط تلفن یا پیامرسانهای اداری
- ابزارهای شناسایی سوگیری رفتاری در فرایند مصاحبه
نقش هوش مصنوعی در فناوری منابع انسانی
برای سادهسازی مدیریت کارکنان و استفاده از فرصتها، مدیران منابع انسانی به استفاده از هوش مصنوعی فکر میکنند. در آینده، هوش مصنوعی یکی از تاثیرگذارترین ترندهای فناوری منابع انسانی خواهد بود. خودکارسازی فرآیندها، نظارت بر عملیات، برنامهریزی دقیق، تعیین استراتژی یادگیری، کار بر روی توسعه شخصی، بهبود کارایی و… از جمله مزایای AI است.
بسیاری از کارفرمایان با استفاده از هوش مصنوعی از بین صدها متقاضی به انتخاب ۵ تا ۶ کاندیدای مناسب برای استخدام میپردازند. هوش مصنوعی در سازمان موجب میشود تا:
- برنامهریزی هوشمندانه برای کارکنان: تعیین میزان نیروی کار برای مدیریت پروژه، پیشبینی تغییرات، بهبود دقت برنامهریزی و کاهش ریسک؛
- خودکارسازی فرآیندهای کاری؛
- اطمینان از مصاحبه با کاندیداهای شغلی متناسب با نیاز سازمان و برخورد بیطرفانه با کارمندان
استفاده از زبان غیرجنسی در پلتفرمهای دیجیتال
با حذف جهتگیری جنسی در فرایندهای استخدام و تصمیمگیری سازمانی، مدیران منابع انسانی باید مطمئن شوند که جنسیت بر روی عملکرد کارکنان تاثیر نمیگذارد. این موضوع با آموزش به کارکنان یا حتی مدیران سازمانی کاهش خواهد یافت.
در آینده با استفاده از فناوری منابع انسانی در پلتفرمهای دیجیتال تاثیر جنسیت در فرایندهای سازمانی کاهش خواهد یافت و هر فردی بر اساس شایستگی (نه جنسیت) به فعالیت خواهد پرداخت.
سخن پایانی
آینده منابع انسانی با فناوری در هم تنیده شده است. شرکتهای بسیاری به سراغ پلتفرمها و بهکارگیری فناوری منابع انسانی خواهند رفت. بدون تردید برای باقی ماندن در بین پیشتازان این حوزه باید به سراغ ابزارهای مدرن مدیریت منابع انسانی برویم.
منبع: medium